9 gouden tips voor plasmadonors

Plasma geven is een topprestatie. Van jou én van je lijf. Gelukkig herstel je er heel snel van. We geven je een paar tips om je zo fit mogelijk te laten doneren.

1.       De nummer-1-regel is basic: zorg dat je fit bent. Zorg voor een goede nachtrust. Als je moe bent, heeft je lichaam minder energie over voor het herstel. Ga daarom ook niet meteen sporten na afloop van je donatie. Geef je lichaam een dagje rust om te herstellen.

 

2.       Ga niet op een lege maag doneren. Zorg dat je wat gezonds gegeten hebt. Vermijd vet eten, zoals hamburgers, friet of ijs. Als je dit vóór je donatie eet, heb je kans op troebel plasma en dit is niet geschikt om toe te dienen aan patiënten of om geneesmiddelen uit te halen.

 

3.       Gebruik geen alcohol op de avond vóór en op de dag dat je gaat doneren. Alcohol onttrekt vocht aan je lichaam, waardoor de kans op duizeligheid groter wordt.

 

4.       Zorg dat je voldoende water drinkt van tevoren. Drink het liefst ook vlak voor de donatie een groot glas water. Uit onderzoek dat we hebben gedaan onder donors, blijkt dit te helpen tegen misselijkheid of flauwvallen. Drink ook achteraf een paar glazen water om de vochthuishouding in je lijf weer op peil te krijgen. Zeker met warm weer is water drinken heel belangrijk!

 

5.       Soms kun je last krijgen van tintelende vingers tijdens de donatie. Meestal komt dat doordat je arm langdurig in dezelfde houding ligt. Het helpt dan om je arm even te verleggen of de armleuning iets hoger of lager te zetten. Gaat het niet over? Geef dit dan aan bij de medewerker.

 

6.       Heb je last van tintelingen rond je mond en/of een metaalsmaak? Dat kan komen door de stof natriumcitraat. Dit wordt toegevoegd aan je bloedcellen voor je ze terugkrijgt, om te voorkomen dat je bloed stolt. Krijg je last van misselijkheid of tintelingen? Meld dit dan bij de medewerker. Die zal dan kijken wat voor maatregelen er mogelijk zijn om de klachten te verhelpen, bijvoorbeeld de teruggave langzamer zetten. Overigens is natriumcitraat volkomen onschadelijk.

 

7.       Snel last van koude handen? Daardoor kunnen je bloedvaten samentrekken en is er minder doorbloeding in je arm. Dat kan er weer voor zorgen dat het plasmaferese-apparaat steeds afslaat. Kleed je daarom warm genoeg voor donatie. Vraag een medewerker eventueel om een elektrisch warmtedekentje voor je arm, om zo de doorbloeding te verbeteren.

 

8.       Prik een rustig moment in je agenda voor je donatie. Gebruik je MijnSanquin al om zelf een afspraak in te plannen? In dit online portaal kun je meerdere afspraken tegelijk inplannen op de momenten die jou het beste uitkomen. Je kunt je afspraken hier ook annuleren en je contactgegevens aanpassen.

 

9.       Misschien ben je doordeweeks eigenlijk te druk om te doneren. Wist je dat een aantal locaties sinds de coronacrisis ook op zaterdag open is? Check via MijnSanquin of dat ook voor jouw bloedbank geldt.

 

Heb je nog vragen? Ga dan naar onze veelgestelde vragen!

28 april 2021