Sanquin stimuleert water drinken voorafgaand aan bloeddonatie

Vanaf 1 juli 2019 worden bloeddonors die langskomen voor hun eerste, tweede, derde, vierde óf vijfde donatie actief gestimuleerd om vlak voor hun donatie een beker water te drinken. Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat dit ervoor kan zorgen dat deze specifieke groep donors na afloop van een donatie minder snel misselijk wordt of flauwvalt.

Donors die vanaf aanstaande maandag voor hun vijfde keer of minder bloed komen geven, krijgen op alle afnamelocaties bij de balie een lege drinkbeker aangeboden. Ze worden verzocht om deze speciaal ontworpen beker te vullen met water en deze voorafgaand aan de donatie leeg te drinken. Zo is de kans kleiner dat de donor na afloop van de donatie last heeft van misselijkheid of flauwvalt.

In de zomer van 2018 rondde Sanquin een belangrijk onderzoek af naar de relatie tussen water drinken direct voorafgaand aan de donatie en het ontstaan van klachten als misselijkheid, duizeligheid of flauwvallen. Ruim achtduizend jonge donors tot dertig jaar deden mee aan het onderzoek. Een deel van de groep kreeg vooraf 330 ml of een halve liter water te drinken, een ander deel kneep vooraf in een balletje en het overige deel van de groep deed niets anders dan anders.

Overduidelijke uitkomst: vooraf water drinken helpt! Van de donors die vooraf water dronken, had 23 procent minder last van misselijkheid of flauwte dan in de overige twee groepen. Een groot glas water is dus voldoende om nare reacties te helpen voorkomen. Hoewel enkel donors die voor hun eerste t/m hun vijfde donatie komen zullen worden gestimuleerd om water te drinken, is het aannemelijk dat het voor iedere donor beter is om dit te doen, maar daarvoor is verder onderzoek nodig.

zoom_out_map
27 juni 2019