Hemoglobine
In elke rode bloedcel zitten ongeveer 270 miljoen Hb-moleculen die zorgen voor de rode kleur van je bloed. Op deze pagina lees je wat de normale waarde voor je hemoglobine is en wat het gevolg is van een te hoog of te laag gehalte. Ten slotte vertellen we wat de impact van doneren op je Hb-waarde is.
Wat is hemoglobine?
Hemoglobine - afgekort ‘Hb’ - is een eiwit in je bloed dat zuurstof van je longen naar de rest van je lichaam vervoert. Tegelijkertijd voert het de afvalstof koolstofdioxide (CO2) af van je bloedbanen naar je longen waarna je het uitademt.
Hemoglobine normaalwaarde
Een normaal hemoglobinegehalte ligt bij mannen tussen de 8,5 en 11 millimolen per liter en bij vrouwen tussen de 7,5 en 10 millimolen per liter. Bij zwangere vrouwen mag de waarde na 30 tot 32 weken zwangerschap 6,3 millimolen per liter zijn.

Hoe hoog moet je Hb zijn om bloed of plasma te geven?
Bij een man moet de Hb-waarde minimaal 8,4 millimol per liter zijn. Bij een vrouw ligt de ondergrens lager, namelijk op 7,8 millimol per liter.
Bij plasma doneren ligt de ondergrens lager dan bij bloed doneren, omdat je het merendeel van je rode bloedcellen terug krijgt tijdens het doneren. Hierdoor daalt je Hb-waarde nauwelijks. Mannelijke plasmadonors moeten minstens een Hb-waarde van 8,1 millimol per liter hebben om te doneren. Bij vrouwen is dat 7,5 millimol per liter.
Voor elke donatie meten we bij de Bloedbank je waardes met een vingerprik om te controleren of het veilig is voor jou om te doneren. Als uit dit bloedonderzoek blijkt dat je onder de ondergrens zit, wordt je donatie tijdelijk uitgesteld. Wanneer je Hb-waarde te hoog is, is het juist goed om te doneren.
Hemoglobine te laag
Als je Hb-waarde lager is dan normaal, dan heb je misschien bloedarmoede. Het gaat hierbij niet om een tekort aan bloed, maar om te weinig hemoglobine. Het bloed kan dan te weinig zuurstof vervoeren. Dit kan klachten geven als moeheid, duizeligheid, hoofdpijn en kortademigheid. Een lage Hb-waarde is meestal erfelijk bepaald, maar kan ook komen door bloedverlies of een tekort aan ijzer, vitamine B12 of foliumzuur. Vaak doneren kan ook een oorzaak zijn van een lage hemoglobinewaarde. Je hemoglobine verhogen kan door het eten van voedsel waar veel ijzer, vitamine B12 of foliumzuur in zit of via een medische ingreep. Overleg dit met je huisarts.
Hemoglobine te hoog
Heb je een hogere Hb-waarde dan normaal, dan is je zuurstofhuishouding in orde maar is je bloed dikker en stroperiger. Hierdoor kunnen aderen dichtslibben en loop je een verhoogd risico op een infarct. Een hoge Hb-waarde is meestal erfelijk bepaald, maar kan ook komen door longziekten, roken of verblijf op grote hoogte. Aderlating kan een oplossing zijn om je hemoglobine te verlagen. Hierbij wordt een bepaalde hoeveelheid bloed afgenomen om het ijzergehalte in je bloed naar beneden te brengen. Deze medische ingreep wordt uitgevoerd door een ziekenhuis en kan alleen na overleg met je huisarts.