menu

Wat zijn monocyten?

Monocyten zijn witte bloedcellen met een ronde of ovale vorm. Ze zijn ongeveer 12 tot 20 μm in diameter en worden gemaakt in je beenmerg. Monocyten horen bij de agranulocyten en zijn belangrijke voor je immuunsysteem. Ze kunnen geïnfecteerde cellen doden en beschadigd of dood weefsel opruimen.

De functie van monocyten

Monocyten hebben net als andere soorten witte bloedcellen een belangrijke functie in je afweersysteem. Ze doden schadelijke micro-organismen en ruimen beschadigde of afgestorven cellen en schadelijke deeltjes op. Dit doet de monocyt door de cel te omsluiten en vervolgens te verteren. Dit proces noemen we fagocytose. 

Wat zijn normale monocyten waarden?

De normale hoeveelheid monocyten ligt tussen de 0,2 en 0,8 x 109/liter. Oftewel: tussen de 200 miljoen en 800 miljoen monocyten per liter bloed. Als het onder of boven deze waarde komt dan is het goed om op onderzoek uit te gaan naar de oorzaak. 

Wat betekent het als je monocyten te laag zijn?

Het komt niet vaak voor dat de monocyten te laag zijn. Als dit wel zo is, dan noemen we dit monocytopenie. Het kan zijn dat je dan een infectie hebt of dat het een gevolg is van bepaalde medicijnen die je gebruikt. Het kan ook een teken zijn van een zeldzame soort leukemie. Deze variant, die te herkennen is aan verlaagde monocytenwaarden, staat bekend als Hairy Cell Leukemie. 

Wat betekent het als je monocyten te hoog zijn?

Een te hoge hoeveelheid monocyten wordt ook monocytose genoemd. Het kan dan gaan om ontstekingen of een infectie door een bacterie, parasiet of virus. De symptomen van monocytose gaan vaak samen met die van een stevige infectie, zoals: koorts, rillingen, hoesten en een pijnlijke keel. Een verhoogde hoeveelheid monocyten kan ook een teken zijn van bloedkanker of lymfeklierkanker. 

Bloedonderzoek monocyten

Om erachter te komen of jouw monocyten te hoog of te laag zijn, wordt er vaak een bloedonderzoek gedaan. Jouw arts vraagt dit dan aan om bepaalde diagnoses uit te sluiten of te bevestigen. Wij meten het gehalte monocyten niet als je bloed komt geven. 

Monocyten en bloed doneren

Bij het bloed geven scheiden we rode bloedcellen, bloedplaatjes, witte bloedcellen en plasma van elkaar. Witte bloedcellen worden niet toegediend bij een bloedtransfusie. Ze kunnen namelijk koorts veroorzaken en de ontvanger kan afweerstoffen tegen deze witte bloedcellen aanmaken. We gebruiken ze wel bij het ontwikkelen van levensreddende medicijnen. 

Doneer jij jouw witte bloedcellen? En help je mee met het maken van medicijnen? We zijn je heel erg dankbaar! Natuurlijk kun je eerst meer lezen over wat er met je bloed gebeurt na een donatie