Kaspar Bresser krijgt Veni-beurs voor T-cel onderzoek

Nieuws
Beurzen, awards & publicaties
Kankerbehandeling
Aangemaakt
Laatst bewerkt

Kaspar Bresser, die bij Sanquin werkt in de groep van Monika Wolkers en bij het Amsterdam UMC, krijgt een Veni-beurs voor zijn onderzoek naar hoe T-afweercellen zich ontwikkelen tot cellen die meer of minder effectief zijn in het bestrijden van ziekten. Dat heeft het NWO vandaag bekend gemaakt. Een Veni-beurs is bedoeld voor jonge onderzoekers die ‘academische kwaliteiten hebben die duidelijk uitstijgen boven wat gebruikelijk is’.  

Kaspar Bresser

Het onderzoek van Kaspar richt zich op de werking van ons afweersysteem. Dat afweersysteem moet zorgvuldig zijn afgesteld. Werkt het onvoldoende, dan kan het leiden tot infecties en kanker. Werkt het te hard, dan leidt het tot auto-immuunziektes.  
Kaspar gaat de Veni-beurs gebruiken om te onderzoeken hoe T-cellen zich in verschillende richtingen kunnen ontwikkelen:  

  • Hard werkende T-cellen die in staat zijn kankercellen te vernietigen of in extreme gevallen het eigen weefsel aanvallen;
  • Niet-functionele of uitgeputte T-cellen, waarbij beginnende tumoren een kans krijgen te groeien;
  • Geheugen T-cellen, die ervoor zorgen dat je meteen beschermd bent als een ziekteverwekker opnieuw wil toeslaan.

Aan welke knoppen te draaien? 

Met zijn onderzoek wil hij achterhalen welke moleculaire factoren belangrijk zijn bij de productie van eiwitten die belangrijk zijn voor de ‘keuze’ van een T-cel om zich in een bepaalde richting te ontwikkelen. Op deze manier kunnen zulke factoren ervoor zorgen dat een T-cel veel eiwitten kan maken die kankercellen kunnen vernietigen, of in de eigen weefsels de afweerreactie juist temperen.  

“Door te achterhalen aan welke knoppen je moet draaien om de T-cellen de juiste richting uit te sturen, zou je in de toekomst nieuwe therapieën kunnen ontwikkelen om het immuunsysteem te versterken bij kanker, af te remmen bij auto-imuunziekten, of om vaccins te ontwikkelen die vooral leiden tot immunologisch geheugen”, legt Kaspar uit.  

Het onderzoek past in de lijn van onderzoek die Kaspar de afgelopen jaren al volgde. Hij werkt inmiddels bijna 3 jaar als postdoc bij Monika, en daarvoor deed hij zijn PhD bij de Cancer Immunology groep van Ton Schumacher bij het NKI. “Ik ben enorm geïntrigeerd door de werking van het immuunsysteem. De vraag waarom cellen bij bepaalde prikkels op een bepaalde manier reageren is nog lang niet altijd duidelijk. Waarom wordt een kankercel in sommige gevallen effectief bestreden door het immuunsysteem, en hoe komt het dat de T-afweercellen daar op een gegeven moment uitgeput van raken?”

“Als we een beter beeld hebben van de centrale principes binnen de T-cel ontwikkeling, weten we ook met wie we samen kunnen gaan zoeken naar het ontwikkelen van medicijnen. En daarmee kunnen we uiteindelijk patiënten helpen!”