Bram: "De ziekte heeft mij beter gemaakt"

Bram Govers kreeg in 2004 chronische myeloïde leukemie (CML). Hij noemt zichzelf een ‘lopend statistiekje’ omdat hij tijdens de duur van zijn ziekte aan allerlei medische studies heeft meegedaan. Heel lang wist Bram met medicatie buiten de gevarenzone te blijven, maar de leukemie haalde steeds de ontwikkeling van het medicijn in. In 2010 nam de ziekte zo snel in ernst toe dat een stamceltransplantatie de enige optie was. Bram: “Het was erop of eronder, maar voor mij was het erop!”

zoom_out_map

“Iedere dag ben ik dankbaar voor het feit dat er ergens op de wereld iemand is geweest die zijn of haar stamcellen aan mij heeft afgestaan. Dank ook aan de bloeddonors voor de transfusies die ik destijds heb gehad. De stappen die ik daardoor voorwaarts heb gezet, zijn gelukkig krachtiger gebleken dan de stappen die ik terug heb moeten doen. Zo heb ik in 2013 kunnen deelnemen aan The World Transplant Games in Zuid-Afrika. We gingen om te winnen maar ook om te vieren wat we allemaal al gewonnen hadden, namelijk ons leven. We hebben aan de wereld kunnen laten zien dat we er nog zijn omdat er donors zijn.”

“Nu in 2018, sport ik iedere week en kan ik alles weer. Sinds een jaar of drie voel ik me weer mens en geen patiënt. Ik durf weer plannen te maken voor de toekomst. Kijk weer jaren vooruit in plaats van dagen en weken. Heb weer de dagelijkse zorgen maar sta wel anders in het leven. Ik zeg weleens dat de ziekte mij beter heeft gemaakt. Ik was voor de leukemie niet zo heel bewust met gezondheid en het leven bezig. Ik weet nu beter wat echt belangrijk voor me is. Ben minder gericht op carrière en materie en meer op de gevoelskant en menselijke kant van het leven.

Bram vindt het moeilijk om de dankbaarheid die hij voelt voor zijn stamceldonor en bloeddonors uit te drukken in woorden. De zakjes waar de stamcellen in gezeten hebben, heeft hij laten inlijsten. Misschien zegt dat ook wel meer dan 1000 woorden. Bram: “Elke dag voel ik de dankbaarheid en dat is heel moeilijk te omschrijven. Zonder donors had ik daar niet eens over kunnen nadenken. Ik heb mijn leven teruggekregen. Een kostbaarder geschenk is er niet.”

Lees meer over CML of lees meer verhalen zoals dat van Bram op kanker.nl

07 juli 2021