menu

Alles over doneren en seks

Wil je bloed of plasma doneren? Fantastisch! Met jouw donatie kunnen we levens redden. Het is alleen wel belangrijk dat er in jouw bloed geen infectieziekte zit. Anders is het niet veilig voor de gezondheid van de patiënt die jouw bloed ontvangt. Als je seks hebt gehad, kun je een bloedoverdraagbare infectieziekte hebben opgelopen. Daarom zijn we extra voorzichtig en hebben we regels opgesteld. Op deze pagina lees je er alles over.

Bloedoverdraagbare infectieziekten

Als je seks hebt gehad, kun je een bloedoverdraagbare infectieziekte hebben opgelopen. Dat gebeurt via bloed of ander lichaamsvocht, zoals sperma of vaginaal vocht. Soms merk je daar niets van, maar kun je het wel overdragen. Als uit de bloedtest blijkt dat je besmet bent met een infectieziekte, dan hoor je dat van ons. Je kunt dan nooit meer of tijdelijk geen bloed doneren, afhankelijk van of de infectieziekte uit je bloed verdwijnt.

Medische vragen om risico's in te schatten

Als je een infectieziekte hebt opgelopen, is dat niet meteen meetbaar in je bloed. Soms kan dat tot 4 maanden duren. In de tussentijd kan het dus zijn dat de bloedtest aangeeft dat je geen infectieziekte hebt, terwijl dat eigenlijk wel zo is. Ook testen we niet op álle infectieziekten. Daarom stellen we voordat je komt doneren een aantal vragen om het risico in te schatten op het oplopen van een bloedoverdraagbare infectie. Als dat risico als verhoogd wordt ingeschat, kun je tijdelijk geen bloed doneren.

Mag ik bloed of plasma doneren als ik een soa heb?

Heb je een soa (seksueel overdraagbare aandoening) opgelopen, seksueel contact gehad met iemand die een soa heeft of twijfel je hierover? Neem dan contact met ons op via 088-7308686. Ook als je eerder bloed hebt gedoneerd en er later achterkomt dat je (kans op) een soa hebt.

Donatieregels voor mannen die seks hebben met mannen

Ben jij een man en heb je minimaal 1 jaar een monogame relatie met een andere man, waarin jullie alleen seks met elkaar hebben? Dan kun je gewoon bloed en plasma doneren.

Had je als man meerdere mannelijke seksuele partners in de afgelopen twaalf maanden, dan vragen we je 4 maanden te wachten met doneren na de laatste keer dat je seks met een man hebt gehad. Je loopt namelijk een groter risico op bloedoverdraagbare infectieziekten dan mannen die seks hebben met vrouwen of vrouwen die seks hebben met vrouwen. Om te voorkomen dat mogelijke infecties bij het doneren worden doorgegeven, stellen we de donatie 4 maanden uit. Sommige infectieziekten zijn namelijk pas na een tijd zichtbaar in je bloed.

Bij mannen die seks hebben met mannen en een vaste seksuele partner hebben, worden de risico’s op infectieziekten ingeschat aan de hand van controlevragen.

We onderzoeken de mogelijkheid tot versoepeling

Ons voornemen is om in de toekomst ook mannen die seks hebben met mannen zonder dat ze een vaste seksuele partner hebben, direct te laten doneren. Met behulp van gerichte vragen naar gedrag zouden we dan moeten inschatten wat het risico op bloedoverdraagbare infectieziekten is. In 2023 geven we meer duidelijkheid over of dit mogelijk is. We willen zo min mogelijk mensen uitsluiten van donatie, maar uiteindelijk staat de veiligheid van de patiënt altijd voorop.

Misschien vind je dit ook interessant

  • Mag ik bloed of plasma doneren als ik zwanger ben?

    Als je zwanger bent, mag je helaas geen bloed of plasma doneren. Dat mag pas 6 maanden na het einde van je zwangerschap. De maanden beginnen te tellen na je bevalling, miskraam of abortus.

  • Mag ik bloed of plasma doneren als ik betaalde seks heb gehad?

    Als je hebt betaald voor seks (met geld of drugs) kan je vier maanden na het laatste betaalde seksuele contact bloed of plasma geven. Als je zelf geld of drugs hebt ontvangen als betaling voor seks kan je ook vier maanden na het laatste betaalde seksuele contact weer doneren.

  • Mag ik bloed of plasma doneren als ik de bloedziekte hemofilie heb?

    Je mag geen bloed of plasma geven. Als je draagster bent of er komt hemofilie in de familie voor, is dit geen bezwaar voor donatie. Als je seksueel contact hebt gehad met iemand die voor 1987 met stollingspreparaten is behandeld vanwege hemofilie, kan je wel meteen bloed geven, maar als je plasmadonor bent mag je vier maanden geen plasma geven. Als je vaste partner hemofilie heeft, kun je geen plasmadonor worden als je partner voor 1987 behandeld is met stollingspreparaten. Je kunt dan wel bloed of bloedplaatjes geven. 

Mag je voorlopig niet doneren?

Heb je hierboven gelezen dat je 4 maanden moet wachten met doneren? Pauzeer dan je donorschap, zodat we geen contact met je opnemen in die periode.