menu menu

Alles over doneren en seks

Wil je bloed of plasma doneren? Fantastisch! Met jouw donatie kunnen we levens redden. Het is alleen wel belangrijk dat er in jouw bloed geen infectieziekte zit. Anders is het niet veilig voor de gezondheid van de patiënt die jouw bloed ontvangt. Als je seks hebt gehad, kun je een bloedoverdraagbare infectieziekte hebben opgelopen. Daarom zijn we extra voorzichtig en hebben we regels opgesteld. Op deze pagina lees je er alles over.

Maak of wijzig je afspraak

Mag ik bloed of plasma doneren nadat ik seks heb gehad?

Bloed testen op infectieziekten

Als je seks hebt gehad, kun j e een bloedoverdraagbare infectieziekte hebben opgelopen. Dat gebeurt via bloed of ander lichaamsvocht, zoals sperma of vaginaal vocht. Soms merk je daar niets van, maar kun je het wel overdragen. Daarom testen we je gedoneerde bloed altijd op de 5 meestvoorkomende ziekten: hepatitis B, hepatitis C, hepatitis E (niet bij plasmadonatie), syfilis en hiv. De eerste keer dat je bloed komt geven, testen we naast deze 5 ziekten ook op HTLV-I/II. Als je besmet bent met een infectieziekte, dan laten we dat aan je weten. Je kunt dan nooit meer of tijdelijk geen bloed doneren, afhankelijk van of de infectieziekte uit je bloed verdwijnt.

Medische vragen voordat je doneert

Als je een infectieziekte hebt opgelopen, is dat niet meteen zichtbaar in je bloed. Soms duurt dat wel 4 maanden. Het kan dus zijn dat de bloedtest aangeeft dat je geen infectieziekte hebt, terwijl dat eigenlijk wel zo is. Ook testen we niet op álle infectieziekten. Daarom stellen we voordat je komt doneren een aantal vragen om het risico in te schatten op het oplopen van een bloedoverdraagbare infectie. Als dat risico als verhoogd wordt ingeschat, kun je tijdelijk geen bloed doneren.

Mag ik bloed of plasma doneren als ik een soa heb?

Heb je een soa (seksueel overdraagbare aandoening) opgelopen, seksueel contact gehad met iemand die een soa heeft of twijfel je hierover? Neem dan contact met ons op via 088-7308686. Ook als je eerder bloed hebt gedoneerd en er later achterkomt dat je (kans op) een soa hebt.

Ik heb als man seks gehad met een man. Mag ik doneren?

Eerst 4 maanden wachten na de seks

Ja, maar je mag op het moment dat je doneert 4 maanden geen seks hebben gehad met een man. Mannen die seks hebben met mannen lopen namelijk een groter risico op bloedoverdraagbare infecties. Bij mannen die seks hebben met vrouwen of vrouwen die seks hebben met vrouwen ligt dat risico lager. Pas na 4 maanden zijn alle infectieziekten zichtbaar in het bloed en weten we of je kunt doneren.

Veiligheid staat voorop, maar er komen versoepelingen aan

We willen natuurlijk voorkomen dat er infecties worden doorgegeven via bloed. Toch kijken we soms of we regels verantwoord kunnen versoepelen, zodat meer mensen kunnen doneren. Uit ons onderzoek blijkt dat er heel weinig bloedoverdraagbare ziektes worden doorgegeven en dat onze tests op deze ziektes betrouwbaar zijn. Vanaf september 2021 hoeven mannen die een vaste, mannelijke bedpartner hebben daarom niet meer 4 maanden te wachten met doneren. De risico’s worden dan ingeschat aan de hand van controlevragen.

Ondertussen onderzoeken we of het ook mogelijk is om deze versoepeling in te voeren voor mannen die seks hebben met mannen zonder in een monogame relatie te zitten. We hopen dat we dit kunnen doorvoeren en dat andere landen ook minder streng worden. Doneren mag in sommige landen pas na 12 maanden of zelfs helemaal niet als je als man seks hebt gehad met een man.

Misschien vind je dit ook interessant

  • Mag ik bloed of plasma doneren als ik zwanger ben?

    Als je zwanger bent, mag je helaas geen bloed of plasma doneren. Dat mag pas 6 maanden na het einde van je zwangerschap. De maanden beginnen te tellen na je bevalling, miskraam of abortus.

  • Mag ik bloed of plasma doneren als betaalde seks heb gehad?

    Als je betaald hebt of bent voor seks (met geld of drugs), kan je 4 maanden na het laatste seksuele contact weer bloed of plasma doneren.

  • Mag ik bloed of plasma doneren als ik de bloedziekte hemofilie heb?

    Je mag geen bloed of plasma geven. Als je draagster bent of er komt hemofilie in de familie voor, mag je wel doneren. Als je partner hemofilie heeft, mag je geen bloed of plasma geven als je partner voor 1987 behandeld is met stollingspreparaten. Als je seksueel contact hebt gehad met iemand die voor 1987 met stollingspreparaten is behandeld vanwege hemofilie, kan je 4 maanden daarna weer doneren.

Mag je voorlopig niet doneren?

Heb je hierboven gelezen dat je 4 maanden moet wachten met doneren? Pauzeer dan je donorschap, zodat we geen contact met je opnemen in die periode.