menu

Alles over doneren en seks

Wil je bloed of plasma doneren? Fantastisch! Met jouw donatie kunnen we levens redden. Het is alleen wel belangrijk dat er in jouw bloed geen infectieziekte zit. Anders is het niet veilig voor de gezondheid van de patiënt die jouw bloed ontvangt. Als je seks hebt gehad, kun je een bloedoverdraagbare infectieziekte hebben opgelopen. Daarom zijn we extra voorzichtig en hebben we regels opgesteld. Op deze pagina lees je er alles over.

Bloedoverdraagbare infectieziekten

Als je seks hebt gehad, kun je een bloedoverdraagbare infectieziekte hebben opgelopen. Dat gebeurt via bloed of ander lichaamsvocht, zoals sperma of vaginaal vocht. Soms merk je daar niets van, maar kun je het wel overdragen. Als uit de bloedtest blijkt dat je besmet bent met een infectieziekte, dan hoor je dat van ons. Je kunt dan nooit meer of tijdelijk geen bloed doneren, afhankelijk van of de infectieziekte uit je bloed verdwijnt.

Medische vragen om risico's in te schatten

Als je een infectieziekte hebt opgelopen, is dat niet meteen meetbaar in je bloed. Soms kan dat tot 4 maanden duren. In de tussentijd kan het dus zijn dat de bloedtest aangeeft dat je geen infectieziekte hebt, terwijl dat eigenlijk wel zo is. Ook testen we niet op álle infectieziekten. Daarom stellen we voordat je komt doneren een aantal vragen om het risico in te schatten op het oplopen van een bloedoverdraagbare infectie. Als dat risico als verhoogd wordt ingeschat, kun je tijdelijk geen bloed doneren.

Mag ik bloed of plasma doneren als ik een soa heb?

Heb je een soa (seksueel overdraagbare aandoening) opgelopen, seksueel contact gehad met iemand die een soa heeft of twijfel je hierover? Neem dan contact met ons op via 088-7308686. Ook als je eerder bloed hebt gedoneerd en er later achterkomt dat je (kans op) een soa hebt.

Misschien vind je dit ook interessant

Tijdelijk geen bloed geven

Als één van de onderstaande risicofactoren op jou van toepassing is, kun je tijdelijk niet doneren. Heb je één vaste seksuele partner*, twijfel je over een van de risicofactoren, of wil je overleggen, bel dan de bloedbank via 088-730 86 86.

Je mag vier maanden geen bloed of plasma geven na:

  • seks met iemand die hiv-positief is of aids heeft; 
  • seks met iemand die afkomstig is uit een streek waar aids veel voorkomt, zoals Afrika ten zuiden van de Sahara en de Kaapverdische Eilanden*; 
  • seks met iemand die ooit drugs heeft gespoten*; 
  • seks met iemand die een geslachtsziekte of hepatitis (geelzucht, leverontsteking) heeft; 
  • seks waarvoor je geld of drugs hebt ontvangen; 
  • seks waarvoor je betaald hebt; 
  • contact met bloed van iemand anders, bijvoorbeeld door verwonding aan een gebruikte naald of een met bloed besmeurd scherp voorwerp; 
  • seks met meerdere seksuele partners, waarvan met minstens één partner anaal seksueel contact; 
  • anaal seksueel contact met een nieuwe seksuele partner**; 
  • het snuiven van cocaïne. 

* Is dit je vaste partner, bespreek dit dan bij je volgende bezoek aan de bloedbank of bel 088-730 86 86.
** Ook bij opnieuw seksueel contact na het eerder beëindigen van een relatie. 

Mag je voorlopig niet doneren?

Heb je hierboven gelezen dat je 4 maanden moet wachten met doneren? Pauzeer dan je donorschap, zodat we geen contact met je opnemen in die periode.