Basharat: “Het geeft een fantastisch gevoel!”

Basharat Siddiqui (28) is sinds zijn 18de bloeddonor, omdat hij anderen wil helpen. Ongeveer een jaar geleden stapte hij over naar plasma. “Dat is zo mogelijk nóg makkelijker dan bloed doneren. Ik merk er echt helemaal niets van.”

Nog geen donor? Meld je aan!

Als lid van de Ahmadiyya-moslimgemeenschap volgde Basharat op zijn 18de een keer een presentatie in de moskee over bloeddonorschap. “Iemand vertelde waarom het belangrijk is om bloed te doneren. Als moslim heb je de taak om de mensheid te dienen. Waar het kan, moet je anderen helpen. Nou, bloed en plasma doneren is echt een héél makkelijke manier om bij te dragen aan de samenleving.”

De mensheid redden

De eerste keer dat hij bloed ging doneren weet Basharat nog goed. “Het voelde fantastisch, het gevoel dat ik iemands leven hiermee aan het redden was. In de koran staat dat het redden van één leven hetzelfde is als het redden van de hele mensheid. Een mooie gedachte. Bovendien heeft donorschap ook voordelen voor jezelf: je krijgt meteen een gezondheidscheck. Ik denk trouwens dat het goed is om af en toe vers bloed aan te maken. Ik vergelijk het lichaam wel eens met een auto: daarbij is het ook goed als je om de zoveel tijd de olie ververst.”

Flexibiliteit

Toch kwam op een gegeven moment de klad erin bij Basharat. “Ik ging altijd naar een bloedbank dicht bij mijn huis in Rotterdam. Maar die werd op een gegeven moment gesloten, waardoor ik wat verder moest reizen. Het kwam er een tijdje gewoon niet meer van.” Hij veerde weer op toen er een jaar geleden opnieuw aandacht aan donorschap werd besteed in de moskee. “Ik wist weer: het is gewoon hard nodig. Ik heb me voor de tweede keer als plasmadonor opgegeven, omdat er veel behoefte aan plasma is. Bovendien kun je de afspraken makkelijk zelf inplannen, die flexibiliteit vind ik prettig.”

Geen last

Hij doneert nu om de maand plasma. “Plasma doneren kost wat meer tijd dan bloed, je bent ongeveer 45 minuten bezig. Maar ach, die tijd vliegt voorbij. En lichamelijk merk ik er helemaal niks van. Ik had van bloed doneren al nauwelijks last, ik moest alleen soms even rustig aan doen na afloop. Maar plasma doneren is nog veel minder belastend voor je lijf.”

Babbelen

Basharat komt altijd naar de bloedbank samen met een groepje van 5 à 6 mensen van de Ahmadiyya-gemeenschap. “Samen doneren is erg gezellig en vergroot de motivatie om te gaan. Het is leuk om de andere jongens dan weer te zien, we liggen op de afnamestoelen wat te babbelen met elkaar. De medewerkers van de bloedbank vinden het ook gezellig als wij er weer zijn. Ik ga altijd met een goed gevoel weg. Eigenlijk zou iedereen die gezond is, donor moeten worden. Als je bloed wilt ontvangen wanneer het nodig is, moet je ook bereid zijn om het te geven, ja toch?”

Nog geen donor? Er wordt op je gerekend!

02 mei 2022