Sanquin at Work: ieder bedrijf kan levens redden

Samen met bedrijven uit heel Nederland lanceert Sanquin Bloedvoorziening een nieuw label, waarbij medewerkers onder werktijd bloed of plasma doneren. De werkgever geeft tijd, de medewerker geeft bloed: dat is het principe van Sanquin at Work. Na een aantal succesvolle regionale pilots roept Sanquin bedrijven uit heel Nederland op om zich aan te sluiten. Speciaal daarvoor, en als waardering naar de bedrijven die al aangesloten zijn, is de ‘Ode aan de Levensredders’ ontwikkeld.

Met Sanquin at Work komt Sanquin tegemoet aan vele verzoeken vanuit het bedrijfsleven een maatschappelijke bijdrage te leveren en de permanente uitdaging de bloedvoorraad op peil te houden. Werkgevers die hun werknemers tijd geven om onder werktijd te doneren, worden door Sanquin geholpen met een interne wervingscampagne. Medewerkers kunnen doneren op een bloedbanklocatie naar keuze, dichtbij huis of bij kantoor. Door te doneren onder werktijd wordt een veel gehoorde reden weggenomen om niet te doneren, namelijk ‘geen tijd’, én zorgt de werkgever voor een betere werk/privé balans. De bijdrage aan het teamgevoel door samen met collega’s iets goeds doen voor een ander vormt een veelgehoord extra pluspunt. 

Eigen invulling
Hoe een bedrijf deelname aan Sanquin at Work invult is zelf te bepalen, legt Vera Seriese, programma manager van Sanquin at Work, uit: “Deelname aan het programma vormt concreet bewijs van goed werkgeverschap en de ambitie tot het leveren van een maatschappelijke bijdrage. Sommige bedrijven bieden hun medewerkers een vast aantal uur per jaar voor bloeddonatie of nemen het op in het vrijwilligersprogramma. Sanquin helpt deelnemende bedrijven natuurlijk met input voor een interne wervingscampagne om zoveel mogelijk medewerkers te inspireren zich als donor aan te melden.”

Ode aan de levensredders
Dit jaar is Sanquin at Work begonnen met een aantal succesvolle regionale pilots waarbij al verschillende bedrijven zich aansloten, waaronder DSW, Post NL, UPS en Cisco. Speciaal voor alle bestaande en toekomstige bedrijven die meedoen, liet Sanquin een spoken word uitvoering maken: ‘Ode aan de Levensredders'. Je hoeft namelijk geen superheld te zijn om levens te redden. Als bloed- of plasmadonor ben je namelijk levensreddend voor honderdduizenden patiënten in Nederland. Met de ode, die uitgezet wordt op LinkedIn, ambieert Sanquin nog meer bedrijven te inspireren zich aan te sluiten bij Sanquin at Work. 

Meer donors nodig
Sanquin helpt jaarlijks ruim 300.000 mensen met bloedproducten en plasmageneesmiddelen uit bloed- en plasmadonaties. Er is altijd vers bloed nodig, want bloed is beperkt houdbaar. Om nieuwe donors te werven is Sanquin at Work gestart. Samen met werkgevers faciliteert Sanquin at Work bloed geven onder werktijd. Zo maken we het voor iedereen die werkt een stuk makkelijker om iets te betekenen voor een ander. 

Bekijk (en reageer op) de Ode aan de Levensredders op LinkedIN of op www.sanquin.nl/atwork

25 november 2021