Help jij mee naaldangst te overwinnen?

EditieNL zond op woensdag 2 december een item uit over prikangst. Herken je dat gevoel dat je soms hebt, vlak voor je gaat doneren? Als je denkt aan de naald die jou gaat prikken voel je een licht ongemak, je ademhaling wordt sneller en je hartslag gaat omhoog. Bij Sanquin ontwikkelen we een game die je op je smartphone kunt spelen om dit soort fysieke angstsymptomen te verminderen. We zoeken donors die deze game willen testen en ons feedback geven. Doe jij mee?

“Normaal gesproken heb je geen controle op hoe je lichaam reageert op angst en stress”, begint Sanquin-onderzoeker Lisanne Huis in ‘t Veld. “Probeer maar eens tegen te houden dat je duizelig wordt, bleek ziet of hartkloppingen krijgt. Dat gaat niet, deze reacties vertoont je lichaam onbewust en daardoor zijn ze heel moeilijk te beïnvloeden. Als we donors vlak voor de donatie vragen hoe ze zich voelen, zeggen ze ook altijd dat het prima met ze gaat, zelfs al vertonen ze zichtbare symptomen van stress.”

Overigens hebben ook ervaren donors soms last van spanning voor het doneren; ongeveer 1 op de 5 donors zegt nog steeds stress te ervaren in de wachtruimte.

Biofeedback

Het fascinerende is dat als je die lichamelijke reacties op een andere manier te zien krijgt – in een spelletje bijvoorbeeld – het vaak wél lukt om ze te verminderen. Lisanne: “Stel dat je hartslag wordt verbeeld door een stuiterende bal. Als je vervolgens moet proberen om de bal minder vaak te laten stuiteren, gaat je hartslag ook daadwerkelijk omlaag. Of je legt een puzzel waarbij de kleuren langzaam verdwijnen als je te gestrest bent. Jouw opdracht is dan om te zorgen dat de kleuren terugkomen, waardoor je ook rustiger wordt. Biofeedback noemen we dat. Je krijgt een terugkoppeling op je eigen lichamelijke reacties. En het klinkt gek, maar deze biofeedback is een wetenschappelijk bewezen methode om lichamelijke reacties op angst en stress onder controle te krijgen.”

Thuis vanaf de bank meespelen

Lisanne werkt samen met Tilburg University in haar FAINT-onderzoek* aan een manier om via biofeedback donors met naaldangst te helpen. Ze ontwikkelt een game voor de smartphone, die via de camera heel subtiele fysieke signalen in het gezicht detecteert die kunnen wijzen op angst en stress. Via algoritmes worden die signalen verwerkt in een game. “We zijn nog in het beginstadium van de ontwikkeling”, zegt Lisanne. “We willen de FAINT-game heel graag samen met donors vormgeven, omdat zij hem uiteindelijk gaan spelen en weten hoe ongemakkelijk je je kunt voelen vlak voor een donatie. Daarom zoeken we donors om de game te testen en ons te laten weten wat ze ervan vinden. Dat kan gewoon thuis vanaf de bank, ze hoeven niet naar een afnamelocatie te komen. We horen graag of de game leuk genoeg is. Houdt hij je goed bezig? Helpt het je als je met zweethanden in de wachtruimte klaarzit voor je donatie? Wat kan er volgens jou beter?”

Wil jij meehelpen?

Ervaar jij ook wel eens spanning voor een donatie? Download dan de FAINT-game, speel ‘m en laat ons weten wat je ervan vindt. Je hoeft geen ervaren gamer te zijn.

Voor iPhone: ga naar www.ainar.io

Voor Android: stuur een mailtje naar [email protected] om een download toegestuurd te krijgen.

 

Meer weten over de ontwikkeling van de FAINT-game? Neem contact op met Lisanne Huis in ’t Veld:

T 06-3197 25 12 / [email protected]

 

*FAINT staat voor FAcial INfrared Thermal Imaging in the prevention of needle-induced fainting.

02 december 2020