menu

Exposities bij Sanquin 

In Galerie Joghem in Amsterdam wordt een aantal keer per jaar een expositie georganiseerd. Lees hier meer over de kunstenaars en hun werk.

Duo-expositie Galerie Joghem

Van 4 juli tot 2 oktober 2023 exposeren Robin Speijer en Krijn Kroes (beiden afgestudeerd aan de HKU in resp. 2019 en 2020) in Galerie Joghem. De expositie wordt op donderdag 6 juli om 16.30 uur geopend door Jorrit van Bavel (conservator van de Albert Heijn Kunststichting).

Robin Speijer 

Robin Speijer (1997) maakt schilderijen waarin ze de overlap tussen figuratie en abstractie onderzoekt. Textiel is het vertrekpunt van haar werken. De verscheidenheid en vormloosheid van het materiaal maken een grote hoeveelheid aan interpretaties mogelijk. Door uitsluitend close-ups te schilderen neemt Speijer de oorspronkelijke context van het textiel weg. Met felle en contrasterende kleuren benadrukt ze de zachte texturen en verfijnde patronen om de blik van de kijker te vangen. Doordat we in het dagelijks leven omringd worden door stoffen roept haar werk direct herkenning op. Echter, gelijktijdig is er een constante spanning aanwezig: tussen een realistische illusie van diepte en tastbaarheid, en de schilderkunstige eigenschappen die laten zien dat het werk tóch gewoon een plat vlak is.

Krijn Kroes

Natuurlijke fenomenen vormen een basis voor het werk van Krijn Kroes (1994). Kroes verbeeld onderwerpen als bloemen, planten, wateroppervlakken en dieren, die door zijn werkwijze bijna non-figuratief worden. Enerzijds gaan de schilderijen over schilderen. Het spelen met de materialiteit en de dikte van de verf, het reflecteren van het licht. De werken zijn niet louter formeel, het spel van licht kan gezien worden als een romantisch gebaar. Alsof een lichtstraal over het schilderij reist en de dikte van de verf een bijna holografische werking krijgt. De werken van Kroes zijn moeilijk te vangen in een stilstaand beeld en worden het best ervaren vanuit verschillende standpunten. Zoals gezegd laat zijn werk een zekere materialiteit zien. Lagen worden afgekrabd waardoor een vorige verflaag zichtbaar wordt, vaak symmetrisch, waardoor een Rorschach-achtig beeld ontstaat. Soms wilder en vrijer. Ergens tussen mystiek, melancholie, zoeken en behoren.

robin speijer 2023

Robin Speijer, If you hadn’t become the sun itself, 2023, Olieverf op linnen, 160 x 120 cm

Krijn Kroes, 2023

Krijn Kroes, Noir (IV), 2023, Olieverf op Linnen, 70 x 90 cm