menu

Vingerprikinstructie 

Je hebt van Sanquin een vingerprik afnameset ontvangen. Dit kan zijn voor het uitvoeren van diagnostiek in samenspraak met je behandeld arts. Of je doet mee aan een studie voor onderzoek waarin je een vingerprik thuis doet.

Instructies

Op deze pagina vind je informatie over het uitvoeren van een vingerprik. Je kunt hier de gebruikshandeling downloaden, die ook aanwezig is in de afnameset die je thuis hebt gekregen. Als je na het lezen van de gebruikshandleiding nog steeds twijfelt raden wij je aan de video te bekijken waarin elke stap nog eens rustig wordt voorgedaan. Ook kun je hieronder je de meestgestelde vragen met antwoord vinden. 

Let op! In de video vragen we om 3 druppels bloed. Die instructie klopt niet meer. We vragen nu om 8 druppels bloed in het buisje te doen, zoals ook te lezen in de gebruikshandleiding.

Contact

Mocht je nog steeds vragen hebben, neem dan contact met ons op via [email protected]. Wij streven ernaar je vraag zo spoedig mogelijk te beantwoorden.

Doe je mee aan één van onderstaande studies, dan verzoeken wij je vriendelijk contact op te nemen met de betreffende onderzoekers van de studie via het aangegeven e-mailadres.

Meestgestelde vragen

Het lukt niet om een druppel bloed uit mijn vinger te krijgen. 
Heb je ook de tweede prikker al geprobeerd? Het is belangrijk om tijdens het prikken je hand op een harde ondergrond te houden en de vingerprikker stevig tegen de zichtbare zijkant van het topje van je middel- of ringvinger te drukken tot je een klik hoort. Het kan ook helpen om je door iemand anders te laten prikken. Mocht het met de tweede prikker ook niet lukken stuur dan het lege buisje op met de retourenvelop. Informeer ook je behandelend arts dat de vingerprik niet is gelukt.

Het setje is kapot (buisje is kapot of prikker werkt niet).
Je kunt de vingerprik nu niet uitvoeren. Informeer in dit geval wel je behandelend arts. Stuur het vingerpriksetje retour en schrijf op de envelop: materiaal defect.

Het is niet gelukt om acht complete druppels in het buisje te krijgen.
Vaak zit er toch genoeg bloed in het buisje om de testen alsnog te doen, dus stuur het buisje wel op. Je hoeft in dit geval niet je behandelend arts op de hoogte te stellen.

Hoe weten jullie dat dit buisje bij mij hoort, want er staat nergens een naam? 
De buisjes zijn gecodeerd met een barcode en op die manier aan je gekoppeld. Daarnaast controleren wij nog je naam en geboortedatum die je zelf noteert op het afnameformulier.

Ik ben vergeten mijn naam op de retourenvelop te zetten, wat nu? 
Dat is niet erg en hoeft ook niet. De buisjes zijn gecodeerd en op die manier aan je gekoppeld.

Ik wil toch niet op deze manier een bloedonderzoek uitvoeren. Wat moet ik met het pakketje doen?

Je kunt het pakketje retourneren. Informeer in dit geval wel je behandelend arts over je keuze.

Het lukt niet om het pakketje nog vandaag met de post mee te krijgen, wat moet ik nu doen?

Dat is jammer, maar niet erg. Zet het buisje dan in de koelkast (nooit in de vriezer) en post het morgen eind van de middag. Post de envelop alleen van maandag tot/met donderdag.

Ik heb toch op vrijdag, zaterdag of zondag de vingerprik afgenomen, is dit erg?

Nee, dat geeft niks. Zet het buisje dan in de koelkast en post het maandag eind van de middag.

Wanneer kan ik de uitslag verwachten? 
De uitslag van de test krijg je via je behandelend arts.  

Is het niet beter om een heel buisje af te nemen in plaats van deze vingerprik?  
De testen die worden uitgevoerd hebben slechts een paar druppels bloed nodig voor een betrouwbare uitslag. Het is daarom niet nodig meer bloed af te nemen. 

Geeft bloed uit een vingerprik een even betrouwbare uitslag als een bloedafname in het ziekenhuis?

Ja, het is even betrouwbaar als een bloedafname in het ziekenhuis. Mocht je toch twijfelen bespreek dit dan met je behandelend arts.

Kan ik de vingerprik posten als het buiten vriest of als er een hittegolf is?

In het geval het buiten vriest of boven de 30 graden is vragen we je om de envelop af te geven bij een PostNL punt bij jou in de buurt.

De vingerprik set bevat veel plastic, hoe schadelijk is dit voor het milieu?

Voor ons is duurzaamheid belangrijk. Wij maken gebruik van gerecycled plastic. Wij streven er ook naar om de vingerprik afname steeds milieuvriendelijker uit te voeren, bijvoorbeeld door het ontwerpen van een kartonnen verpakking.