menu

Nuchter bloedprikken

Bij sommige bloedonderzoeken word je gevraagd nuchter bloed te laten prikken. Je mag dan een bepaalde tijd niet eten en drinken, omdat dit de waardes in je bloed kan beïnvloeden. Bij het doneren van bloed hoef je niet nuchter te blijven, integendeel. Dan raden we je juist aan om voldoende te eten en te drinken.

Wat houdt nuchter zijn in?

Soms wordt er gedacht dat nuchter zijn te maken heeft met geen alcohol drinken. Dit is meestal niet wat ze er bij bloedonderzoeken mee bedoelen. Wanneer je nuchter bloed gaat prikken, krijg je van de arts of het ziekenhuis soms een aantal leefregels, zoals:

  • Vanaf een bepaald tijdstip, meestal de avond voor de bloedafname, niet meer eten.
  • Vanaf een bepaald tijdstip alleen water drinken.
  • De ochtend voor de bloedafname niet roken.
  • Een hele dag (2 -uur) voor de bloedafname geen alcohol innemen.

Mag je voor nuchter bloedprikken koffie drinken?

Voor nuchter bloedprikken geldt vaak dat je vanaf een bepaalde tijd voor het onderzoek alleen water mag drinken. Dus geen koffie of thee. Eén van de redenen is dat koffie de bloeddruk kan verhogen. Sommige onderzoekscentra zijn minder streng en vinden koffie en thee voor een onderzoek geen probleem. Zolang er maar geen suiker, zoetje of melk in zit. Wil je vooraf graag koffie drinken? Vraag dan of dit mag. 

Is nuchter bloedprikken nodig bij onderzoek naar cholesterol?

Voor een onderzoek naar je cholesterol is nuchter bloedprikken meestal niet nodig. Voorheen moest je wel nuchter zijn, maar onderzoek heeft laten zien dat er weinig verschil zit tussen nuchtere en niet-nuchtere mensen. Alleen bij een hoge triglyceridenwaarde (een bepaald type vet) vragen ze soms om nuchter te blijven. Ondanks dat je niet nuchter hoeft te zijn, is het wel verstandig op de dag van het bloedprikken niet al te vet te eten.

Moet je nuchter zijn bij een bloedonderzoek naar diabetes?

Ja, bij het onderzoek naar diabetes wel. Dit is nodig omdat ze dan je bloedwaardes nauwkeurig kunnen bepalen. Dit geldt mogelijk ook voor periodieke controles bij diabetes. 
Voor onderzoeken naar je glucose (bloedsuikerspiegel) mag je sinds kort wel weer gewoon eten en drinken. Vaak kunnen de niet-nuchtere waardes goed met elkaar worden vergeleken. Dat is een stuk minder belastend voor de patiënt. Als je namelijk diabetes hebt kan het lastig zijn om nuchter te blijven, omdat je bloedsuikerspiegel daarop reageert. Er gelden dan speciale richtlijnen voor het gebruik van bloedsuikerverlagende tabletten, insuline en medicijnen. 

Geef bloed, red levens!

Bloed is erg belangrijk voor ons lichaam, maar we kunnen er wat van missen. Het lichaam maakt gelukkig weer bloed aan en herstelt. Door bloed te geven red je letterlijk levens. Help jij mee? Dat is fantastisch en we zijn je erg dankbaar! Natuurlijk kunnen we ons ook voorstellen dat je er eerst iets meer over wilt weten

Ben jij er al uit? Fijn! Meld je dan aan als donor.