Bloed doneren

Als bloeddonor, doneer je bloed, dat na je donatie wordt opgesplitst in losse onderdelen. Rode bloedcellen, bloedplaatjes, en plasma worden ingezet om patiënten te behandelen. De witte bloedcellen worden niet gebruikt voor patiënten, maar wel voor diagnostiek en onderzoek. Het scheiden en apart toedienen van bestanddelen verkleint de kans op ongewenste bijwerkingen, en maakt het mogelijk om precies dat onderdeel van bloed in te zetten dat nodig is.

Hier wordt bloed voor gebruikt

Van bloedtransfusies voor mensen met kanker tot het redden van iemand na een auto-ongeluk. En van het ontwikkelen van medicijnen tot het in leven houden van een te vroeg geboren baby. Met jouw bloed redden en verbeteren we levens.

Bloed doneren kost een paar uur per jaar

Mannen mogen tot 5 keer per jaar bloed doneren. Vrouwen maximaal 3 keer. Bloed afnemen duurt 10 minuten. Tijdens je afspraak stellen we medische vragen, meten we onder andere je bloeddruk en eet en drink je na afloop iets in het donorcafé. Na een uurtje sta je weer buiten.

Je ontvangt een oproep als je bloed nodig is

Als jouw bloed nodig is, ontvang je een oproep per e-mail. Hoe vaak we je oproepen, hangt af van je bloedgroep en de vraag vanuit ziekenhuizen. Tijdens je eerste afspraak nemen we bloed af om te onderzoeken welke bloedgroep je hebt. Afspraken maak je eenvoudig online. In je persoonlijke MijnSanquin-account kun je je afspraken terugvinden en aanpassen, je persoonlijke gegevens bekijken en je bloeddruk, Hb en donatiegeschiedenis bekijken.