Mag ik doneren als ik naar de tandarts ben geweest?

Dat hangt af van de behandeling. Ben je bijvoorbeeld alleen op controle geweest en is er geen ingreep gedaan? Dan mag je gewoon bloed of plasma doneren. Is er tandsteen verwijderd, dan kun je pas de volgende dag weer doneren. Hieronder staat een overzicht van de donatieregels per tandheelkundige behandeling.

Verplaats mijn afspraak

Donatieregels per tandheelkundige behandeling

Mag ik doneren na een tandartscontrole zonder ingreep?

Je mag dezelfde dag nog bloed of plasma doneren. Ook als er een tandartshaakje en -spiegeltje is gebruikt.

Mag ik doneren na het boren of vullen van een gaatje?

Je mag de volgende dag bloed of plasma doneren.

Mag ik doneren als er tandsteen verwijderd is?

Je mag de volgende dag bloed of plasma doneren.

Tand getrokken, wortelkanaalbehandeling of implantaat

Je mag pas een week na de ingreep doneren. Ook moeten de hechtingen zijn opgelost of verwijderd. Heb je een ontsteking? Dan moet je eerst wachten tot je 2 weken lang geen klachten meer hebt en/of 2 weken lang geen antibiotica meer gebruikt.

Mag ik doneren als er een kroon is voorbereid of geplaatst?

Als je kroon is voorbereid, mag je de volgende dag bloed of plasma doneren. Als je kroon is geplaatst, mag je dezelfde dag nog doneren.

Mag ik meteen doneren nadat mijn tanden zijn gebleekt?

Je mag dezelfde dag nog bloed of plasma doneren.

Mijn tandvlees is ontstoken. Mag ik doneren?

Bloedend tandvlees is vaak een teken van een tandvleesontsteking. Heb je een oppervlakkige ontsteking (gingivitis), dan mag je pas bloed of plasma doneren als het volledig is genezen. Bij een diepe ontsteking, soms met aantasting van het kaakbot (parodontitis), moet je 2 weken vrij zijn van koorts en antibiotica voordat je doneert. Heb je een chronische ontsteking, dan mag je niet doneren. Pauzeer je donorschap bij een chronische ontsteking, zodat je pas weer donatie-oproepen ontvangt als de ontsteking over is.