Om de veiligheid te waarborgen, voert Sanquin altijd een bloedtest uit bij iedere donatie. Zijn de resultaten van de test afwijkend, dan gebruiken we het bloed niet. Hiervoor gebruiken we de laatste technieken en apparaten. Gelukkig kan je zelf aan de hand van deze pagina goed bepalen of het voor jou slim is om bloed of plasma te geven.
Wanneer mag je plasma geven?
De minimale eisen om donor te worden zijn:
- je meldt je als donor tussen je achttiende en vijfenzestigste verjaardag;
- je weegt meer dan 51 kilo;
- je hebt geen bloedtransfusie ontvangen na 1 januari 1980;
- je bent niet in het Verenigd Koninkrijk geweest tussen 1 januari 1980 en 31 december 1996 voor in totaal zes maanden of langer (in verband met de ziekte variant Creutzfeldt-Jakob);
- je hebt nooit drugs gespoten;
- je spreekt, leest en verstaat de Nederlandse of Engelse taal (een tolk is niet toegestaan). Als lezen problematisch is, zoals bij slechtzienden of analfabetisme, nemen wij de donorinformatie en het keuringsformulier mondeling met de donor door. In geval van een gehoorstoornis is ondersteuning door een erkende gebarentolk (eventueel op afstand) toegestaan.
Heb je een chronische of ernstige ziekte zoals kanker of diabetes (gehad)? Dan hebben we meer informatie nodig om te bepalen of je donor kunt worden. Neem via 088-730 8686 contact met ons op zodat we samen jouw specifieke situatie kunnen bespreken.
Eisen aan plasma doneren
Voor iedere donatie vragen we je om online de donatiecheck te doen. Met deze handige checklist voorkom je in de meeste gevallen dat je naar de bloedbank komt en niet mag doneren.
Op de locatie vragen we je ook nog om informatie en checken we of jij op dat moment plasma mag geven.
Heb je al een tijdje niet meer gedoneerd?
Check dan je status om te zien of je nog op actief in ons systeem staat. Alleen met een actieve status kun je doneren.
Wanneer mag je geen plasma geven bij Sanquin?
In sommige situaties is het helaas niet mogelijk om plasmadonor te worden. Voldoe je aan een van de volgende criteria dan kun je helaas geen plasma geven:
- Als je hiv-positief bent of aids hebt.
- Als je drager van het hepatitis B- of hepatitis C-virus bent.
- Als je ooit drugs hebt gespoten.
Tijdelijk geen plasma geven
- Je mag als vrouw 4 maanden geen plasma geven als:
Als één van de onderstaande risicofactoren op jou van toepassing is, kun je tijdelijk niet doneren. Overleg bij twijfel, of als het om seksueel contact met een vaste partner gaat, met de bloedbank via 088-7308686.
- je seks hebt gehad met een man die seks had met een man of meerdere mannen.
- je seks hebt gehad met een man die hiv-positief is of aids heeft.
- je seks hebt gehad met een man die afkomstig is uit een streek waar aids veel voorkomt, zoals Afrika ten zuiden van de Sahara en de Kaapverdische Eilanden.
- je seks hebt gehad met een man die een geslachtsziekte of hepatitis (geelzucht, leverontsteking) heeft.
- je seks hebt gehad met een man die hemofilie (bloederziekte) heeft en die voor 1987 met stollingspreparaten is behandeld. Dit geldt alleen voor plasmadonors, bloeddonors mogen gewoon doneren.
- je seks hebt gehad met een man die ooit drugs heeft gespoten.
- je seks hebt gehad waarvoor je geld of drugs hebt ontvangen.
- je betaald hebt voor seks.
- je cocaïne hebt gesnoven.
- je contact hebt gehad met bloed van iemand anders, bijvoorbeeld door verwonding aan een gebruikte naald of een met bloed besmeurd scherp voorwerp.
- Je mag als man 4 maanden geen plasma geven als:
Als één van de onderstaande risicofactoren op jou van toepassing is, kun je tijdelijk niet doneren. Overleg bij twijfel, of als het om seksueel contact met een vaste partner gaat, met de bloedbank via 088-7308686.
- je seks hebt gehad met iemand die hiv-positief is of aids heeft.
- je seks hebt gehad met iemand die afkomstig is uit een streek waar aids veel voorkomt, zoals Afrika ten zuiden van de Sahara en de Kaapverdische Eilanden.
- je seks hebt gehad met iemand die een geslachtsziekte of hepatitis (geelzucht, leverontsteking) heeft.
- je seks hebt gehad met iemand die hemofilie (bloederziekte) heeft en die voor 1987 met stollingspreparaten is behandeld. Dit geldt alleen voor plasmadonors, bloeddonors mogen gewoon doneren.
- je seks hebt gehad met iemand die ooit drugs heeft gespoten.
- je seks hebt gehad waarvoor je geld of drugs hebt ontvangen.
- je betaald hebt voor seks.
- je cocaïne hebt gesnoven
- je contact hebt gehad met bloed van iemand anders, bijvoorbeeld door verwonding aan een gebruikte naald of een met bloed besmeurd scherp voorwerp.
- je seks hebt gehad met een man met wie je geen duurzame monogame relatie hebt *
* Onder een duurzame monogame relatie wordt verstaan: een relatie tussen twee mensen met een duur van ten minste 12 maanden waarbij beide partners uitsluitend met elkaar seksueel contact hebben