menu

Bijzondere bloedverwanten gezocht

Jouw bloed is een geschenk dat het verschil maakt tussen leven en dood. Voor patiënten die wachten op levensreddende bloedtransfusies, kan de bloedgroep bepalend zijn voor hun overlevingskansen. Ontdek de kracht van jouw bloed en word vandaag nog een held.  

Red levens met jouw bloed

Dringend meer donors met bloedgroep 0 en B negatief nodig

Patiënten hebben specifiek bloed nodig dat past bij hun eigen bloedgroep om levensgevaarlijke reacties te vermijden. Samen met jou als donor zorgen we ervoor dat elke bloeddonatie een match is, een bloedband voor het leven die het verschil maakt voor mensen in nood. 

We zijn dringend op zoek naar nieuwe donoren van alle bloedgroepen, met een speciale focus op de zeldzame 0-negatieve (0-) en B-negatieve (B-) bloedgroepen. Ben je al donor en help je ons mee deze dringende boodschap onder de aandacht te brengen? Deel per Whatsapp-bericht de oproep voor meer donors!

Met volle angst vooruit

Nicky moet vanwege verschillende gezondheidsproblemen regelmatig operaties ondergaan. Maar door een aangeboren stollingsziekte is dit een groot risico voor haar: een operatie kan leiden tot gevaarlijke bloedingen. Daarom ontvangt ze uit voorzorg altijd bloedplaatjes van donors.

Altijd dankbaar

Toen Sil voor een schoolopdracht een stageplek moest zoeken, hoefde hij niet lang na te denken: het werd de bloedbank. Want hij is bloeddonors nog altijd dankbaar dat ze hem hebben geholpen te genezen van leukemie.

Na een ernstig scooter-ongeluk

Renate: "Na een aanrijding met een auto die mij geen voorrang verleende, kwam ik erg ongelukkig terecht. Met o.a. een schedelbasisfractuur en gescheurde milt kwam ik op de spoedeisende hulp. Het is dankzij de arts en liters donorbloed dat ik het ongeluk overleefd heb en mijn zoontje kan zien opgroeien."

Bijzonder omdat

 • O-negatief is universeel

  7 procent van de Nederlandse bevolking heeft bloedgroep O-negatief. Het is een bijzondere bloedgroep, omdat deze als enige aan alle patiënten gegeven kan worden. Bloeddonors met de bloedgroep O-negatief noemen we daarom universele bloeddonors. 

 • B-negatief is zeldzaam

  1,3% van de Nederlandse bevolking heeft bloedgroep B-negatief (B-). Deze bloedgroep is dus zeer zeldzaam. Er zijn hard meer donors nodig om de juiste match te kunnen bieden.

 • Meer dan 350 verschillende bloedgroepen

  Wereldwijd zijn er meer dan 350 verschillende bloedgroepen, veel meer dan vaak wordt gedacht. Naast bloedgroep A,B en 0, die de meeste mensen wel kennen, zijn er nog veel meer bloedgroepen. 

 • De juiste match is cruciaal

  Als je als patiënt een andere bloedgroep krijgt dan je eigen bloedgroep, kun je daar last van krijgen. Vooral als je vaak bloed nodig hebt. Zoals mensen met de erfelijke bloedziektes sikkelanemie of thalassemie.

Meer over bloedgroepen weten? Bekijk de video:

Jouw oproep om te redden 

Als donor ben je de held die antwoord geeft op de roep om hulp. Je ontvangt een oproep wanneer jouw bloed nodig is, en jouw vrijgevigheid kan het leven van iemand anders redden. Hoe vaak je wordt opgeroepen, hangt af van de vraag vanuit ziekenhuizen, de Bloedbanklocatie en jouw bloedgroep.