menu

Doneren aan biobank voor medisch-wetenschappelijk onderzoek

De bloedbank is de plek waar we samen met donors levens redden en kwaliteit van leven geven aan mensen in nood. En dat niet alleen. We gaan nog een stapje verder en kijken naar de wereld van morgen. Hoe we dat doen? Door resten van gedoneerd bloed die onbruikbaar zijn voor transfusies alsnog te gebruiken voor medisch-wetenschappelijk onderzoek en onderzoek ter verbetering van de bloedvoorziening.

Sanquin Future Health

Bij Sanquin hebben we de biobank ‘Sanquin Future Health’ opgezet. Voor een biobank wordt biologisch materiaal voor wetenschappelijk onderzoek verzameld. In het geval van Sanquin Future Health verzamelen we restbloed. Restbloed is de kleine hoeveelheid bloed die bij een donatie overblijft en niet gebruikt kan worden voor transfusie. Dit restbloed gebruiken we voor medisch-wetenschappelijk onderzoek.

Restbloed voor verschillende wetenschappelijke onderzoeken

Op het moment van verzamelen is nog niet bekend voor welk specifiek onderzoek jouw restmateriaal gebruikt gaat worden. Het kan bijvoorbeeld gaan om:

  • Onderzoek naar de oorzaak of het beloop van ziekten.
  • Onderzoek dat kan leiden tot een betere diagnose van ziekten.
  • Onderzoek waardoor ziekten beter kunnen worden voorspeld.
  • Onderzoek voor de ontwikkeling van nieuwe behandelingen.
  • Onderzoek ter verbetering van de bloedvoorziening.

Door restbloed voor onderzoek te gebruiken, kunnen ziektes in de toekomst hopelijk beter worden voorkomen. Ook wordt bloeddonatie met de dag efficiënter en effectiever. 

Toestemming van donors nodig

Om restbloed in te kunnen zetten voor onderzoek, hebben we schriftelijk toestemming van donors nodig. Donors hoeven niet extra te doneren voor de biobank, want hiervoor wordt het restbloed van een donatie gebruikt. Dit gebeurt ongeveer 2 keer per jaar. Wel kost het de donor extra tijd omdat er 2 keer per jaar een vragenlijst ingevuld moet worden. Meer informatie over wat het inhoudt om mee te doen, kun je lezen in het pdf-bestand hieronder.

Deelname op basis van uitnodiging

Donors die restbloed kunnen doneren aan de biobank, worden hiervoor uitgenodigd door Sanquin. We starten nu met een pilot. In deze testfase beginnen we met het uitnodigen van een kleine groep donors in de regio Rotterdam en Tilburg. Zij hebben hierover een e-mail van ons gekregen.

Ben jij uitgenodigd om mee te doen?

Als jij van ons de e-mail hebt ontvangen om restbloed te doneren voor de biobank, mag je meedoen. Dit is vrijwillig en stoppen kan op elk moment. Lees de informatie in het onderstaande pdf-bestand goed door, zodat je weet waar je mee akkoord gaat als je besluit mee te doen.

Informatie deelname biobank (pdf)

We nemen contact met je op

2 weken nadat je de uitnodigingsmail van ons hebt ontvangen, bellen we je op om te vragen of je mee wilt doen aan de biobank en om te vertellen hoe het in z’n werk gaat als je meedoet. Ben je uitgenodigd en heb je vragen? Of weet je nu al dat je mee wilt doen? Mail dan naar [email protected] of bel naar 088-730 8686.