menu

Bloedtest syfilis

Gedoneerd bloed moet veilig en gezond zijn voor de patiënt die het ontvangt. Daarom testen we alle donaties op bloedoverdraagbare infectieziekten, waaronder syfilis. Als je drager bent, mag je geen bloed geven.

Wat is syfilis?

Syfilis is een SOA die wordt veroorzaakt door een bacterie (treponema pallidum). De geslachtsziekte wordt vooral overgedragen via bloed en tijdens seksueel contact. Je kunt besmet raken als de slijmvliezen van je vagina, penis, anus of mond in aanraking komen met de zweertjes of bultjes veroorzaakt door syfilis.

Er bestaat geen vaccin tegen syfilis, maar de ziekte is goed te behandelen met antibiotica. Soms lijkt de ziekte vanzelf over te gaan. Als syfilis niet wordt behandeld, kun je na jaren zonder klachten alsnog ziek worden. Dan kan ernstige schade ontstaan aan de hersenen (neurosyfilis) of het hart. 

We willen natuurlijk voorkomen dat bloed besmet met syfilis wordt doorgegeven aan een patiënt. Daarom mag je geen bloed of plasma doneren als je syfilis in je bloed hebt zitten of als uit de bloedtest blijkt dat je ooit syfilis hebt gehad. Bij elke donatie testen we dit.

Levens verbeteren en redden?

Doneren kost je per jaar maar een paar uur tijd, maar het levert veel moois op. Met jouw bloed kunnen we medicijnen maken en zelfs levens redden.