menu

“Sanquin houdt mijn gezondheid in de gaten”

Tatiana maakte bij de geboorte van haar zoon mee hoe belangrijk bloeddonors zijn. Ze besloot daarom zelf donor te worden, en dat bleek ook voor haar eigen gezondheid beter dan ze had kunnen bedenken.

Ook bloed- of plasmadonor worden? Meld je aan en red een leven!

Zoon Fabian is inmiddels een grote, gezonde knaap van bijna 11 jaar, maar zijn start in het leven was behoorlijk pittig. “Hij werd geboren met 27 weken, drie maanden te vroeg dus”, zegt Tatiana. “Hij moest drie maanden in het ziekenhuis blijven tot hij genoeg was gegroeid, en onderging in die periode allerlei onderzoeken en behandelingen. Dat was een heftige tijd.”

Signalen herkennen

Omdat dergelijk te vroeg geboren kinderen vaak zelf nog niet genoeg bloed aan kunnen maken, kreeg Fabian meerdere bloedtransfusies. Tatiana: “We zagen hoe hij daar van opknapte. Na de derde transfusie gingen we de signalen herkennen wanneer hij er opnieuw aan toe was. ‘Heeft hij niet weer een transfusie nodig?’ vroegen we de artsen dan. In totaal heeft hij zes keer bloed ontvangen.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Vegetariër

Tatiana realiseerde zich bij thuiskomst dat de vele bloedtransfusies levensreddend waren geweest voor haar zoontje. Ze besloot zich na een tijd zelf aan te melden als donor. “Dat ben ik nu een aantal jaren en het geeft me veel voldoening”, zegt ze. “Maar ik vind het ook behoorlijk intensief, het is best een aanslag op mijn lijf.” Ze vond het vooral opvallend hoe moe ze iedere keer was als ze bloed had gegeven. “Mijn Hb-waarde was op de keuring wel vaak aan de lage kant, maar nooit zo laag dat ik geen bloed mocht geven. Daarom vroeg ik mijn huisarts of ik misschien een vitamine B12 tekort had. B12 zit vooral in vlees en ik ben vegetariër.  Maar mijn huisarts wuifde het weg. ‘Dat krijg je niet zo snel’, zei hij.”

Extra controle

Enkele maanden na dit huisartsbezoek viel er een brief van Sanquin op de mat. Tatiana: “Ze hadden na mijn laatste donatie de standaardtests op mijn bloed uitgevoerd en daaruit bleek dat ik een laag ferritinegehalte had. Ik had nog nooit van dit eiwit gehoord, maar dat heb je bij een ijzertekort. Toen ik het mijn huisarts vertelde, liet hij direct extra bloedonderzoek uitvoeren. Ik bleek inderdaad een ijzertekort én een tekort aan vitamine B12 te hebben. Dat was de verklaring voor mijn moeheid.”

Ferritine

Rode bloedcellen bevatten veel ijzer. Na een bloeddonatie verbruiken donors extra ijzer uit hun ijzervoorraad om nieuwe rode bloedcellen aan te maken. Dat wordt bij gezonde mensen weer aangevuld uit hun voeding. Gebeurt dat niet voldoende, dan leidt dat tot ijzergebrek en uiteindelijk soms tot een bloedarmoede, waardoor er gezondheidsklachten kunnen ontstaan. Sanquin meet daarom regelmatig het gehalte aan ferritine in het bloed van donors, omdat dit een goede voorspeller is voor het risico op een bloedarmoede. Een laag ferritine komt vaak voor en is niet altijd erg, behalve als je bloedarmoede of klachten erbij hebt, zoals vermoeidheid, concentratiestoornissen of rusteloze benen. Dan kan een donorarts adviseren om hiermee naar de huisarts te gaan. Maar als je er geen klachten bij hebt, is een bezoek aan de huisarts niet nodig.

Mooie bijkomstigheid

“Als ik die brief van Sanquin niet had gekregen, was ik niet teruggegaan naar de huisarts en was ik niet achter de tekorten in mijn lichaam gekomen”, zegt Tatiana. “Ik slik nu op advies van mijn huisarts ijzerpreparaten en vitamine B12 en ik voel me zó veel beter! Dat vind ik echt een mooie bijkomstigheid van het donorschap, dat Sanquin mijn gezondheid in de gaten houdt.” Ze mag van Sanquin nu een jaar niet doneren, om het ferritinegehalte de tijd te geven om te herstellen. “Dat is wel jammer. Zodra het kan, ga ik weer. Tenzij het te belastend blijft voor mijn lichaam. Fabian kent de geschiedenis dat zijn moeder donor is geworden omdat hij bloed nodig had als baby. Dat vindt hij wel een mooi verhaal, en dat is het ook.”

19 januari 2023