menu

Direct plasmadonor worden

Direct plasmadonor worden

Direct plasmadonor worden

 

De kracht van plasma, geef het door

Hoeveel power geef jij door? Wil jij de kracht van jouw plasma doorgeven aan mensen die het heel hard nodig hebben om te kunnen (over)leven? Meld je dan nu direct aan als plasmadonor bij Powerbank Utrecht en maak meteen een keuringsafspraak.

Wat je moet weten voor je donor wordt

  • Mag ik plasma geven?

    Ondekt via een aantal korte online vragen of je geschikt bent als plasmadonor en meld je aan.

  • Hoe vaak mag ik plasma geven?

    Dat mag je zelf bepalen, als het maar niet vaker is dan 1 keer per 2 weken. 

    Maak zelf je afspraak
    Als plasmadonor krijg je een account voor MijnSanquin. Hiermee kun je zelf steeds een afspraak maken op het moment dat het jou uit komt. Je kunt zelfs meerdere afspraken vooruit plannen. Zo kun je dezelfde tijd als een familielid of vriend reserveren om samen te komen doneren. Dat maakt het doneren niet alleen nuttig, maar ook extra gezellig. 

  • Hoe verloopt een plasmadonatie?

    In zo'n 45 minuten wordt afhankelijk van je lichaamsgewicht ongeveer 600 ml plasma afgenomen. Dit proces heet aferese, wat betekent dat we een deel van je bloed afnemen, het plasma bewaren en je de rest weer terugkrijgt. Hierdoor blijf je je goed voelen. Voor en tijdens de afname is het verstandig wel goed te drinken. Plasma bestaat namelijk voor 90% uit water, dus dat moet weer aangevuld worden.

  • Waar kan ik plasma doneren?

    Er zijn locaties in heel Nederland waar plasma doneren mogelijk is. In Utrecht staat een nieuw afnamecentrum, genaamd de Powerbank waar we graag nieuwe plasmadonors verwelkomen. Is deze locatie voor jou niet handig? Kijk dan voor een locatie bij jou in de buurt. 

  • Eerste afspraak met de donorarts: wat kun je verwachten?

    Ben je nog niet bekend bij Sanquin? Dan geef je tijdens je eerste afspraak nog niet direct plasma. We testen namelijk eerst jouw bloed. Dit eerste bezoek ziet er als volgt uit:

    1. Melden bij de hostess 

    De hostess zal je begeleiden naar de keuringskamer. Hier ontvang je een vragenlijst en bekijk je een filmpje met informatie. 

    2. Keuringsgesprek

    Daarna neemt de donorarts de vragenlijst samen met je door en wordt je hemoglobinegehalte (Hb) en bloeddruk gemeten.

    3. Het afnemen van bloed

    Na het gesprek met de donorarts neemt de medewerker vier buisjes bloed bij je af. Dit hebben we nodig om je bloed te testen. Zo kunnen we bepalen of je bloed geschikt is voor een donatie.

    4. Relaxen in de donorlounge

    Nadat we de buisjes hebben afgenomen, is de afspraak voorbij. Je kunt dan nog even genieten van koffie, thee en snacks, maar je kunt ook meteen weggaan als je je goed voelt.

  • De uitslag van de bloedtest

    Als alles in orde is, krijg je na een paar weken een welkomste-mail met de bevestiging van je eerste plasmadonatie-afspraak.  Alleen als er wat in je bloed gevonden is, ontvang je van ons een testuitslag. In dat geval nemen we binnen vier weken persoonlijk contact met je op.

Meld je aan als plasmadonor