menu menu

Direct plasmadonor worden

Direct plasmadonor worden

Direct plasmadonor worden

 

De kracht van plasma, geef het door

Hoeveel power geef jij door? Wil jij de kracht van jouw plasma doorgeven aan mensen die het heel hard nodig hebben om te kunnen (over)leven? Meld je dan nu direct aan als plasmadonor bij Powerbank Utrecht en maak meteen een keuringsafspraak.

Wat je moet weten voor je donor wordt

 • Mag ik plasma geven?

  Meld je nu aan en ontdek in 10 vragen of je geschikt bent als plasmadonor!

  Heb je een bepaalde aandoening (gehad)? Dan hebben we meer informatie nodig om te bepalen of je donor kunt worden. Neem via het nummer 088-730 8686 contact met ons op zodat we samen jouw specifieke situatie kunnen bespreken. Je kunt ook kijken bij onze veelgestelde vragen of jouw situatie erbij staat.

 • Hoe vaak mag ik plasma geven?

  Dat mag je zelf bepalen, als het maar niet vaker is dan 1 keer per 2 weken. Er is altijd een tekort aan Nederlands plasma.

  Zelf een afspraak maken
  Zodra je bent goedgekeurd als plasmadonor, krijg je een account voor MijnSanquin. Hiermee kun je zelf steeds een afspraak maken op het moment dat het jou uit komt. Je kunt zelfs 3 afspraken vooruit plannen. Zo kun je dezelfde tijd als een familielid of vriend reserveren om samen te komen doneren. Dat maakt het doneren niet alleen nuttig, maar ook extra gezellig. De Powerbank Utrecht is maar liefst 40 uur per week open. Ook ’s avonds en op zaterdag. 

 • Hoe verloopt een plasmadonatie?

  In zo'n 45 minuten wordt afhankelijk van je lichaamsgewicht ongeveer 600 ml plasma afgenomen. Het proces heet aferese, wat betekent dat we een deel van je bloed afnemen, het plasma bewaren en je de rest weer terugkrijgt. Hierdoor blijf je je goed voelen. Voor en tijdens de afname is het verstandig wel goed te drinken. Plasma bestaat namelijk voor 90% uit water, dus dat moet wel weer aangevuld worden.

 • Waar kan ik plasma doneren?

  De Powerbank is een nieuw groot afnamecentrum in winkelcentrum Nova, op Kanaleneiland, Utrecht waar je alleen plasma kunt doneren. Het is een bijzondere locatie waar Sanquin onderzoekt of het mogelijk is om plasma efficiënter af te nemen en de plasmadonors een nog beter gevoel geven. Is deze locatie voor jou niet handig, zoek dan met de locatiezoeker naar een bloedbank bij jou in de buurt.

 • Eerste afspraak met de donorarts: wat kun je verwachten?

  Tijdens je eerste afspraak zal je niet meteen plasma geven. We moeten eerst jouw bloed testen.

  1. Melden bij de hostess 

  De hostess zal je begeleiden naar de keuringskamer. Hier ontvang je een vragenlijst en bekijk je een filmpje met informatie. 

  2. Keuringsgesprek

  Daarna neemt de donorarts de vragenlijst samen met je door en wordt je hemoglobinegehalte (Hb) en bloeddruk gemeten.

  3. Het afnemen van bloed

  Na het gesprek met de donorarts neemt de donorassistent vier buisjes bloed bij je af. Dit hebben we nodig om je bloed te testen. Zo kunnen we bepalen of je bloed geschikt is voor een donatie.

  4. Relaxen in de donorlounge

  Nadat we de buisjes hebben afgenomen, is de afspraak voorbij. Je kunt dan nog even genieten van koffie, thee en snacks, maar je kunt ook meteen weggaan als je je goed voelt.

 • De uitslag van de bloedtest

  Als alles in orde is, krijg je na een paar weken een welkomste-mail met de bevestiging van je eerste plasmadonatie-afspraak. 

  Alleen als er wat in je bloed gevonden is, ontvang je van ons een testuitslag. In dat geval nemen we binnen vier weken persoonlijk contact met je op.

Meld je aan als plasmadonor

Bij Powerbank Utrecht