Sanquin ondersteunt RIVM-onderzoek naar PFAS

Het RIVM doet onderzoek naar de aanwezigheid van PFAS in het bloed van Nederlanders.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) onderzoekt binnen het 'PFAS onderzoeksprogramma' de PFAS blootstelling in Nederland. Het RIVM doet daarom onderzoek naar de aanwezigheid van PFAS in het bloed van Nederlanders. Sanquin ondersteunt dit onderzoek door bloeddonors uit te nodigen om hier aan bij te dragen.

PFAS

Per- en polyfluoralkylstoffen (PFAS) zijn chemische stoffen die door de mens zijn gemaakt. PFAS kan schadelijk zijn voor de gezondheid en komt van nature niet in het milieu voor. Deze stoffen zitten in heel veel producten, zoals verpakkingen, blusschuim, anti-aanbaklagen van pannen, textiel en make-up. Deze stoffen komen ook het lichaam binnen, bijvoorbeeld via voedsel, drinkwater of werken met producten waar PFAS in zit. Het komt dan onder andere in het bloed.

Meten in bloed

Het RIVM onderzoekt hoeveel PFAS er in het bloed van mensen zit, en of dat per regio verschilt. Onderzoek naar PFAS in het bloed geeft een beeld van hoeveel PFAS mensen in Nederland gemiddeld in hun lichaam hebben. Er wordt niet gekeken naar de mogelijke effecten op de gezondheid. Op dit moment is er namelijk onvoldoende kennis om te voorspellen of (en zo ja, hoeveel) PFAS in het bloed iemand ziek maakt.

Deelname van donors

Sanquin helpt mee bij dit onderzoek door een representatieve selectie van donors uit heel Nederland uit te nodigen om deel te nemen aan dit onderzoek. Donors kunnen zich niet zelf aanmelden. Deelnemende donors vullen online een vragenlijst in. Daarnaast wordt wat bloed, dat uit de testbuizen over blijft, gebruikt om PFAS te meten. Dat gebeurt door een door het RIVM uitgekozen laboratorium buiten Sanquin.

Alle onderzoeksgegevens worden gecodeerd naar het RIVM verzonden, en Sanquin ontvangt geen testuitslagen van de PFAS-metingen. Deze werkwijze verzekert de noodzakelijke privacy van persoonsgegevens, maar verhindert ook de mogelijkheid om persoonlijke testuitslagen te delen met individuele donors.

19 mei 2025