IJzersterke donors door nieuw beleid Sanquin

Hoeveel tijd moet er minimaal tussen 2 donaties zitten? Een klinkende publicatie in The Lancet van Sanquinonderzoekers Katja van den Hurk en Amber Meulenbeld laat zien dat als je dat laat afhangen van de ijzervoorraad, je voorkomt dat donors een ijzertekort of een te laag hemoglobine (Hb) krijgen. 

Het gaat om de ferritine-waarde, die een maat is voor deze ijzervoorraad. Sanquin heeft sinds 2017 stapsgewijs dit beleid ingevoerd. Al veel langer meten we het Hb bij de donors. Van den Hurk: ”Nu we ook ferritine meten en daar de frequentie van het doneren van bloed op afstemmen, komen ijzertekorten en een te laag Hb significant minder voor bij donors.” 

The Lancet publiceert het artikel op Wereld Bloeddonordag, en dat is niet voor niets. Het onderzoek heeft wereldwijd impact, want Sanquin was de eerste die op zo’n grote schaal ferritine ging meten om donatie-intervallen daarop af te stemmen. De wetenschappelijke commentaren roemen de gedegen aanpak en het lef om landelijk het beleid in te voeren op zo’n manier dat het wetenschappelijk goed geëvalueerd kon worden. Voor Sanquin een logische stap, want de gezondheid van onze donors heeft topprioriteit!

Lees hier het artikel in The Lancet

14 juni 2024