Levens redden zit in je bloed én in je netwerk

40 procent van de donors komt uit een echte donorfamilie. Kom jij ook uit een nest van donors? 

Nog geen donor? Meld je aan!

Zit donorschap in de genen? Ja, maar vooral goed voorbeeld doet volgen.

40 procent van de donors komt uit een echte donorfamilie met ten minste twee generaties donors, zo ontdekte sociaal wetenschapper prof. Eva-Maria Merz in haar onderzoek. Op 15 september deelde ze tijdens haar oratie in de aula van de Vrije Universiteit in Amsterdam interessante conclusies.

“Heb jij geen donor in je omgeving? Dan is de kans groter dan jij ook geen donor bent. Om dat te begrijpen, te verklaren en donorgedrag te kunnen beïnvloeden, is mijn groep veel breder gaan onderzoeken dan alleen de cocon van de donor. Donors zijn, zoals iedereen, onderdeel van een organisatorische, maatschappelijke en culturele context." 

Langlopend onderzoek

Eva-Maria werkt voor Sanquin en voor de Vrije Universiteit. Met haar onderzoeksgroep keek ze in de afgelopen jaren naar: individuele demografische achtergrond, biologische samenstelling, en psychologische factoren, maar ook naar familiegeschiedenis, donor-netwerken en levensgebeurtenissen.

Goed voorbeeld 

Interessante conclusies zijn boven komen drijven. “Bijvoorbeeld dat 40% van de actieve Nederlandse donorpopulatie deel uitmaakt van een bloeddonorfamilie met ten minste twee generaties donors. Opa’s, oma’s, tantes, ooms, kinderen en kleinkinderen die allemaal donor zijn. Geven zit dus in familienetwerken. Goed voorbeeld doet volgen!”  

Gesprekken stimuleren

De drempel om donor te worden wordt ook lager als je leeftijdgenoten kent die ook doneren. “Geven zit verstopt in je eigen kring. We moeten gesprekken over donatie stimuleren om mensen in de actiemodus te krijgen. Dat is de boodschap.”

Foto: De familie Ligthart telt intussen 14 donors. Hun verhaal lees je hier

16 september 2022