Sanquin Health Solutions verkoopt Sanquin Reagents aan investeerder Gilde Healthcare

Sanquin Health Solutions (SHS) verkoopt haar reagentia-tak aan het Nederlandse Gilde Healthcare, een gespecialiseerde investeringsmaatschappij in de zorgsector. Gilde Healthcare is de ideale partij om Sanquin Reagents, na een succesvolle ontwikkeling en groei binnen de Sanquin-groep, verder te ontwikkelen als internationale producent van diagnostische testen voor professioneel gebruik in de gezondheidszorg. De verkoopopbrengst wordt geïnvesteerd in onder meer onderzoek en ontwikkeling van geneesmiddelen en zorginnovaties voor patiënten.

SHS is de commerciële dochter van Stichting Sanquin Bloedvoorziening, de organisatie die de bloedvoorziening in Nederland verzorgt. De divisie Reagents van SHS produceert en verkoopt bloedgroepen- en immuun-reagentia, materialen die nodig zijn voor onder andere diagnostisch onderzoek en medicijnontwikkeling. De producten van Reagents voldoen aan de hoogste kwaliteitseisen en hebben een solide reputatie. Klanten zijn internationale onderzoekslaboratoria, ziekenhuizen en producenten van testapparatuur. Het afgelopen jaar genereerde Sanquin Reagents zo’n €25 miljoen aan omzet. 

Kraamkamer

Sanquin Reagents is in de loop der jaren flink gegroeid. Om de groei voort te zetten en het volledige potentieel te benutten, besloot SHS tot de verkoop van de dochteronderneming. Met Gilde Healthcare is een zeer solide én ambitieuze investeerder gevonden, met een imposant track-record in het internationale veld van de gezondheidszorg. Gilde kan Sanquin Reagents verdere schaalvergroting en ontwikkeling brengen. 

Pieter de Geus, managing director SHS: “SHS is, samen met de divisie Research van Sanquin, een belangrijke kraamkamer van innovaties in de gezondheidszorg in Nederland. Reagents is daarvan een prachtig voorbeeld. Deze onderneming heeft zich de afgelopen jaren goed kunnen ontwikkelen binnen het netwerk van Sanquin. Er is een mooie productlijn, een stevige organisatie, en er is ongelooflijk veel kennis en potentie voor nieuwe producten. Onder de vleugels van Gilde zal Sanquin Reagents zeker kunnen groeien en nog meer impact kunnen maken. Daar profiteren patiënten wereldwijd van.”

Hugo de Bruin, partner bij Gilde Healthcare: “Wij zijn erg blij met deze aankondiging. Wij investeren in bedrijven die betere zorg mogelijk maken tegen lagere kosten. De sterke R&D naar nieuwe reagentia die Sanquin Reagents heeft opgebouwd past binnen deze investeringsfilosofie. We zien veel mogelijkheden om de unieke onderzoeks- en productiecapaciteiten uit te breiden en nieuwe reagentia te ontwikkelen. Dit zorgt voor betaalbaardere producten met een groter wereldwijd bereik.”

De overname, die nog wel onder voorbehoud is van de gebruikelijke goedkeuring uit hoofde van de Wet op Ondernemingsraden, wordt naar verwachting de komende maanden afgerond. 

Kempen & Co heeft opgetreden als financieel adviseur en JB Law heeft opgetreden als juridisch adviseur van Sanquin Health Solutions. 

Over Sanquin Health Solutions

Het is de missie van Sanquin Health Solutions (SHS) om het potentieel van bloed en wetenschap maximaal te ontsluiten en te benutten ten behoeve van patiënten. SHS is de moedermaatschappij van de private activiteiten van Sanquin met activiteiten op de terreinen diagnostiek, in vitro reagentia, technologie valorisatie en science campusontwikkeling. Ook heeft SHS een aantal deelnemingen. SHS is voor 100% eigendom van stichting Sanquin. De opbrengsten van de commerciële activiteiten van SHS komen onder meer ten goede aan de onderzoeksactiviteiten, waarmee nieuwe geneesmiddelen en behandelmethoden worden ontwikkeld.

Over Stichting Sanquin Bloedvoorziening

Sanquin biedt complexe diagnostiek en reagentia, en hoogwaardig wetenschappelijk onderzoek en educatie met een focus op transfusiegeneeskunde, hematologie, oncologie en immunologie. Daarnaast zorgt Sanquin voor een veilige en efficiënte productie en levering van bloed-, cel- en plasma-producten voor de behandeling van patiënten. Vanaf het terrein van het New West Health & Innovation District, rondom het hoofdkantoor van Sanquin in Amsterdam, biedt Sanquin bovendien een internationaal platform voor innovatieve bedrijven en organisaties die in bovenstaande gebieden werken. Alles met een focus op betere gezondheid voor donors en patiënten. 

Over Gilde Healthcare

Gilde Healthcare is een gespecialiseerde investeringsmaatschappij in de zorgsector met twee fondsstrategieën: Venture&Growth en Private Equity. Het hoofdkantoor is gevestigd in Utrecht (Nederland) met lokale kantoren in Frankfurt (Duitsland) en Cambridge (Verenigde Staten). Gilde Healthcare Private Equity participeert in winstgevende bedrijven in de lower midmarket van de zorgsector in Noordwest-Europa. Het Private Equity fonds richt zich op zorgverleners, toeleveranciers van medische producten en dienstverleners aan de zorgsector. Gilde Healthcare Venture & Growth investeert in medtech, healthtech en therapeutics in zowel Europa, als Noord-Amerika. 

Meer informatie vind je op de website van Gilde Healthcare.

29 augustus 2022