menu

8 interessante feiten over bloed en kanker

1 op de 3 mensen krijgt ooit kanker. Best een schokkend cijfer hè? Gelukkig is de kans dat je kanker overleeft heel groot, en wordt die steeds groter door onderzoek naar betere behandelingen. Bloeddonors hebben een belangrijke bijdrage in de behandeling van mensen met kanker. We zetten een paar interessante feiten voor je op een rij.

Nog geen bloeddonor? Meld je direct aan!

1. Dertig procent van alle gedoneerde rode bloedcellen gaat naar kankerpatiënten. Door chemotherapie – een veelvoorkomende behandeling van kanker – maakt het beenmerg als bijeffect namelijk minder rode bloedcellen aan. En die zijn essentieel voor het vervoeren van zuurstof in het lichaam. Bloedtransfusies vullen dit tekort aan en versterken de patiënten. Die kunnen daardoor hun zware behandeling volhouden.

2. Patiënten met leukemie hebben donorbloed extra hard nodig. Leukemie is een vorm van bloedkanker. Bij leukemie maakt het beenmerg te veel witte bloedcellen aan, die niet goed uitrijpen. Daardoor neemt de weerstand van het lichaam af, waardoor je sneller ziek wordt. Ook ontstaat er een tekort aan rode bloedcellen en bloedplaatjes. Daar bovenop komt nog eens het tekort dat ontstaat door chemotherapie. Vandaar dat patiënten met leukemie dubbel zo hard bloed nodig hebben.

3. Zeventig procent van alle gedoneerde bloedplaatjes gaat naar kankerpatiënten. Chemotherapie remt namelijk ook de aanmaak van bloedplaatjes. En met te weinig bloedplaatjes krijgen patiënten last van bloedingen.

4. Een bloedplaatjestransfusie bevat meestal de bloedplaatjes van vijf donaties van verschillende donors. Maar soms zijn bloedplaatjes nodig van één zorgvuldig gekozen donor. Dat gebeurt als een patiënt antistoffen aanmaakt tegen bepaalde bloedplaatjes. Sanquin heeft een speciaal donorbestand hiervoor aangelegd, waarbij een aantal extra kenmerken van de bloedplaatjes van donors zijn vastgelegd. Deze donors worden opgeroepen om met hun type bloedplaatjes een specifieke patiënt met kanker te helpen. Met zo’n oproep is het dus extra belangrijk om te komen!

5. Kanker is soms te genezen met je eigen bloedcellen. Immunotherapie heet die behandeling, die gebruikmaakt van het eigen immuunsysteem (het afweersysteem). Bloed bevat afweercellen die kankercellen precies kunnen herkennen en doden. Deze cellen zijn vaak wel aanwezig in een tumor, maar het lukt ze soms niet goed om de tumorcellen af te breken. Of ze raken te snel uitgeput. Bij immunotherapie worden afweercellen van een patiënt opgekweekt in het lab en daarna weer aan de patiënt teruggegeven. Zo zijn de eigen strijdkrachten van het lichaam eerst versterkt. Daarmee zijn spectaculaire resultaten geboekt: bij een deel van de mensen met een onbehandelbare vorm van kanker verdween de tumor volledig. Onderzoekers van Sanquin doen veel onderzoek naar deze nieuwe vorm van behandeling.

6. Als je ooit zelf kanker hebt gehad, mag je helaas geen bloed (meer) geven. Ook niet als je volledig genezen bent (behalve als je een bepaalde vorm van huidkanker hebt gehad). Je mag overigens wél donor zijn als je alleen een voorstadium van baarmoederhalskanker hebt gehad en als dit inmiddels volledig verwijderd is en er geen aanvullende behandelingen meer nodig zijn. Ditzelfde geldt voor onder meer een voorstadium van borstkanker (DCIS) of een voorstadium van darmkanker (een onrustige darmpoliep).

7. KWF Kankerbestrijding en Kika helpen Sanquin bij het werven van nieuwe donors. Voor mensen (en ook kinderen) met kanker is het immers van levensbelang dat de bloedvoorraad in Nederland op peil blijft. KWF en Kika geven veel informatie over bloeddonorschap aan hun donateurs en vragen hen te overwegen zich aan te melden als donor. Zo werken we goed samen aan een beter leven voor mensen met kanker.

8. Kanker kun je soms opsporen met een buisje bloed. In je bloed zitten veel stoffen en cellen die iets vertellen over de gezondheidstoestand van je lichaam. Ook tumoren laten hun sporen na in bloed: ze verliezen stukjes DNA. Onderzoekers wereldwijd werken hard aan nieuwe bloedtests die verschillende soorten kanker kunnen opsporen. Vaak al ruim voordat de patiënt de eerste ziekteverschijnselen heeft. Dat is belangrijk: hoe eerder de kanker wordt opgemerkt, hoe groter de overlevingskansen.

Bloeddonors leveren een belangrijke bijdrage aan de genezing van mensen met kanker. Dat is iets om trots op te zijn! Ben je nog geen donor? Meld je hier dan direct aan!

30 mei 2022