Mondkapje blijft verplicht op onze afname

25 juni 2021 - Sanquin Bloedbank stelt ook ná zaterdag 26 juni 2021 het dragen van een mondkapje verplicht op afnamelocaties en houdt de ontwikkelingen rondom COVID-19 nauwlettend in de gaten. Donors, personeel en vrijwilligers dienen op aangewezen plekken – net als nu - een mondkapje te dragen. Een gezonde bloedvoorziening is voor Sanquin het uitgangspunt van dit besluit, dat voor onbepaalde tijd van kracht is.

Situatie in Nederland

In restaurants, sportscholen, bibliotheken, in parken en andere openbare plekken zie je steeds meer mensen zonder mondkapje. Vanaf zaterdag 26 juni verandert het beleid van de overheid – er treden versoepelingen op - en zullen nog meer mensen zonder mondkapje zich bevinden op plekken waar de anderhalve meter gewaarborgd kan worden. 

In treinen, bussen en op stations kan dat bijvoorbeeld niet: daar zullen mensen volgens de regels van de overheid hun mondkapje moeten blijven dragen tot nader orde. Ook op andere plekken waar veel loopbewegingen zijn, dicht op elkaar, moeten mensen een mondkapje blijven dragen, omdat de anderhalve meter in het geding komt en besmettingsgevaar nog altijd op de loer ligt. 

Onze afnamelocaties

Voor Sanquin geldt een dergelijke situatie op onze dynamische afnamelocaties: relatief veel mensen, wachten in het donorcafé of in de rij om zich aan te melden, op een korte afstand van elkaar, met veel loopbewegingen van donors, personeel en vrijwilligers.

Om de veiligheid van de bloedvoorziening, donors, patiënten, vrijwilligers en medewerkers te waarborgen houdt Sanquin voor onbepaalde tijd vast aan het huidige mondkapjesbeleid op afnamelocaties. Donors wordt geacht om de instructies van Sanquin-personeel te blijven volgen. Het dragen van een mondkapje op de afname is niet vrijblijvend, maar verplicht tijdens de inloop, het wachten in het donorcafé, tijdens de keuring en bij het verlaten van de Bloedbank.

Huidige beleid gecontinueerd 

Juist tijdens het aanmelden (in verband met de identificatieplicht) en tijdens de daadwerkelijke donatie (in verband met de gezondheidssituatie van de donor) moet het mondkapje worden afgedaan. Precies zoals donors dat de afgelopen maanden al deden. 
De maatregel van de Bloedbank wordt iedere week scherp tegen het licht gehouden. We houden hierbij nauwlettend het overheidsbeleid in de gaten en zullen versoepelingen toelaten als die verantwoord zijn.

Vragen?

Heb je vragen? Stel deze dan aan een van onze medewerkers op de locatie of bel met ons donorservicecentrum: 088 730 8686.

25 juni 2021