Vanaf 3 mei ook test op westnijlvirus na verblijf in andere Europese landen

Donors die in Europa in een risicogebied zijn geweest waar het westnijlvirus (WNV) voorkomt, hoeven niet meer vier weken te wachten met hun donatie.

Het WNV komt sinds jaar en dag voor binnen en buiten Europa. Inmiddels zijn ook in Nederland WNV-infecties bij mensen vastgesteld, die waarschijnlijk hier zijn besmet.

Sinds de aanwezigheid van het virus in Nederland, test Sanquin donaties op de aanwezigheid van het WNV gedurende de periode van het jaar dat muggen actief zijn. Bloeddonors, donors van bloedplaatjes en quarantaineplasmadonors, die in het buitenland (binnen Europa) in een risicogebied minstens één overnachting hebben gehad, werd voorheen gevraagd vier weken te wachten met donatie. Vanaf 3 mei verandert dat. De Bloedbank gaat nu ook al deze donors testen, waardoor zij niet meer vier weken te hoeven worden uitgesteld.

Het westnijlvirus (WNV) is een virus dat door muggen op mensen kan worden overgebracht. Gezonde mensen merken over het algemeen weinig van een infectie van WNV. Het virus kan echter wel overgedragen worden via een transfusie van rode bloedcellen, bloedplaatjes of quarantaineplasma. Bloedtransfusies worden toegediend aan kwetsbare patiënten. Met name patiënten die door hun ziekte of behandeling een verzwakte afweer hebben, kunnen wel ernstig ziek worden van een infectie met het WNV.

Donors die positief testen, krijgen bericht van de Bloedbank. Hun donatie wordt dan niet voor transfusie gebruikt, omdat WNV via transfusie kan worden overgedragen aan kwetsbare patiënten. Wordt er niets gevonden? Dan word je hierover niet ingelicht. Geen bericht is dus goed bericht

Plasmadonors die plasma doneren dat gebruikt wordt voor de bereiding van plasmageneesmiddelen, worden niet op dit virus getest. Het eventueel aanwezige WNV wordt door het uitgebreide bewerkingsproces van het plasma namelijk al geïnactiveerd. 

28 april 2021