Bloedbank structureel open op zaterdag

Sinds zaterdag 20 februari gaat de Bloedbank speciaal voor plasmadonors periodiek en blijvend op zaterdagen open. Niet op elke zaterdag. Maar wel terugkerend op vaste locaties. Zo kan de Bloedbank de noodzakelijke plasmagroei in Nederland faciliteren.

Met de zaterdagopenstelling komt de Bloedbank tegemoet aan een wens van plasmadonors en kan de groeiende vraag naar plasma beter worden beantwoord. We kregen de afgelopen jaren regelmatig vragen van donors: “Waarom zijn jullie niet op zaterdag open? Ik wil wel vaker geven, maar het lukt me niet doordeweeks”.

Daar komt nu verandering in, waarbij we beseffen dat bloeddonors die ook graag op zaterdag doneren, nog even geduld moeten hebben. De zaterdagopenstelling in 2021 is een test en primair voor plasmadonors, die alleen op afspraak mogen doneren.

Groeiende vraag naar plasma

Naast de wens van veel donors om in het weekend te doneren, beantwoorden we met de zaterdagopenstelling ook een toenemende vraag naar plasmageneesmiddelen uit de markt. Plasmageneesmiddelen worden door artsen voor steeds meer ziekten voorgeschreven en daarmee worden wereldwijd steeds meer patiënten gered.

De vraag naar plasma groeit jaarlijks zes tot acht procent. Om die groeiende vraag te beantwoorden wil de Bloedbank – gefaseerd naar 2023 toe - honderdduizend kilo plasma per jaar meer inzamelen dan de circa 330 duizend kilo plasma die nu jaarlijks wordt ingezameld.

Goed nieuws

Peter Verheggen, bloedbankdirecteur Donorzaken, is blij met de structurele zaterdagopenstelling: “Dit is ontzettend goed nieuws voor de plasmadonors en voor de Bloedbank. We gaan de aankomende jaren meer inzamelen en geven gehoor aan de wens van donors. Te beginnen in pilotvorm voor onze plasmadonors. Aan het einde van het jaar zullen we de zaterdagopenstelling evalueren.”

Eens in de vier weken gaan de deuren van meerdere vaste locaties open. Te beginnen op 20 februari in Regio Zuid-Oost, op acht locaties. Er zijn geen vrije-inloop-mogelijkheden. Alleen donors met een afspraak kunnen op de zaterdag doneren.     

Het zaterdagschema start als volgt:

Regio Zuid-Oost:
Breda, Den Bosch, Eindhoven, Maastricht, Nijmegen, Tilburg, Velp en Venlo.
Zaterdag open op: 20 februari

Regio Zuid-West:
Delft, Dordrecht, Gouda, Rotterdam (centrum), Utrecht Uithof.
Zaterdag open op: 27 februari

Regio Noord-West:
Alkmaar, Amsterdam Plesmanlaan, Den Haag, Haarlem, Hoorn, Leiden
Zaterdag open op: 6 maart

Regio Noord-Oost:
Amersfoort, Deventer, Enschede, Groningen, Leeuwarden, Zwolle
Zaterdag open op: 13 maart

 

Heb je nog geen afspraak staan om plasma te geven? Plan deze dan direct in via MijnSanquin!

23 februari 2021