menu

8 belangrijke verschillen tussen bloed en plasma doneren

Of je nou bloed of plasma doneert, je doet het altijd vrijwillig en onbetaald en je redt er levens mee. Er zijn wel een paar verschillen. De belangrijkste of opvallendste zetten we voor je op een rijtje.

1. Plasma doneren is minder belastend voor je lichaam.

Dat komt omdat je de rode bloedcellen direct weer terugkrijgt in je lichaam. Plasma bestaat voornamelijk uit vocht en eiwitten. Je lichaam heeft het niveau van het vocht binnen enkele uren weer op peil en van de eiwitten binnen enkele dagen. Bij bloed geven doneer je ook je rode bloedcellen. Het duurt langer om dat niveau weer op peil te krijgen.

2. Plasma mag je vaker doneren dan bloed.

Wist je dat je iedere twee weken plasma mag doneren? Voor bloeddonaties is de frequentie veel lager, omdat het meer belastend is voor je lichaam. Voor een goed herstel moet er tussen twee bloeddonaties minimaal 56 dagen zitten voor mannen en minimaal 122 dagen voor vrouwen. Voor vrouwen duurt het herstellen namelijk wat langer. Om het voor bloeddonors zo veilig mogelijk te houden, hanteert Sanquin de volgende maatstaf: mannen mogen maximaal vijf keer per jaar bloed geven, vrouwen drie keer. Minder vaak doneren kan natuurlijk ook.

3. Plasma geven duurt langer dan bloed geven.

Als je bloed doneert, zit je gemiddeld 10 minuten op een stoel. Bij een plasmadonatie is dat gemiddeld drie kwartier. Dat komt omdat het bloed dat je afstaat eerst door een machine wordt geleid, die je bloed in plasma en bloedcellen scheidt. Je plasma wordt opgevangen en bewaard. Je bloedcellen ontvang je via de machine weer terug in je lichaam. Dit proces wordt meerdere keren herhaald.

4. Je kunt zelf een afspraak plannen als plasmadonor. Voor een bloeddonatie word je opgeroepen.

Omdat plasma doneren langer duurt dan bloed doneren, kunnen plasmadonors zelf een afspraak inplannen op een dag en tijdstip die voor hen het beste uitkomen.

5. Je geeft per donatie iets meer plasma dan bloed.

Afhankelijk van je geslacht, lengte en gewicht geef je minimaal 419 ml en maximaal 820 ml plasma per donatie. Bij een bloeddonatie geef je 500 ml bloed.

6. Voor een plasmadonatie moet je iets meer wegen dan als donor: minimaal 55 kilo tegenover meer dan 50 kilo voor een bloeddonatie.

Dit hangt samen met regelgeving dat je een bepaald maximumpercentage van je lichaam mag doneren. Omdat je bij een plasmadonatie iets meer volume geeft, is het minimaal vereiste lichaamsgewicht als plasmadonor ook iets hoger.

7. Na een bezoek aan risicogebieden (voor bijvoorbeeld malaria) mag je wel direct plasma doneren, maar geen bloed.

Deze ziekteverwekkers hechten zich namelijk specifiek aan rode bloedcellen. Bij een plasmadonatie komen die niet mee. Als je bloed geeft, moet je na je bezoek aan het risicogebied een bepaalde periode wachten met doneren.

8. Bloed doneren kan op vrijwel alle locaties van Sanquin, met uitzondering van het ‘plasma only’-centrum in Utrecht. Plasma doneren kan niet op alle locaties.

Ben je als bloeddonor geïnteresseerd om plasmadonor te worden? Check dan eerst of dat bij jouw bloedbank wel mogelijk is.

 

Sanquin wil mensen met een ‘negatieve bloedgroep’ (O-negatief, AB-negatief, A-negatief en B-negatief) bij voorkeur houden als bloeddonor, omdat dit bloed hard nodig is voor patiënten.

Heb jij geen 'negatieve bloedgroep' en heb je interesse in plasma doneren? Stap dan nu over. Ben je nog geen bloeddonor? Meld je hier dan direct aan!

28 januari 2021