Sanquin-onderzoek: hoe breed is het coronavirus al verspreid?

Hoe breed is het coronavirus al verspreid in Nederland en hoe snel kunnen we als samenleving immuniteit opbouwen tegen de ziekte? Dat onderzoekt Sanquin in samenwerking met het RIVM door bloed- en plasmadonors te testen. Mensen kunnen zich niet zelf aanmelden voor de test, die expliciet niet gaat over individuele uitslagen, maar om de uitslag van een geanonimiseerde totale testgroep.

In samenwerking met het RIVM draagt Sanquin bij aan wetenschappelijk onderzoek naar de groepsimmuniteit voor het coronavirus. Gedurende periodes van een week wordt bloed van donors getest op de aanwezigheid van antistoffen tegen het virus. Die wijzen uit of iemand een besmetting achter de rug heeft. 

Het onderzoek is opgezet voor grootschalig onderzoek, het is niet mogelijk om donors een persoonlijke uitslag te geven. Het doel is om te peilen hoe snel de samenleving immuniteit tegen de ziekte opbouwt. Experts stellen dat wanneer 60 procent van de Nederlandse bevolking immuun is voor corona, het virus geen kans meer heeft zich te verspreiden.

In april 2020 start Sanquin met het meten van antistoffen tegen het coronavirus bij alle bloeddonors die gedurende een periode van ongeveer een week komen doneren. Dat zijn er circa zevenduizend. De test is nauwkeurig genoeg om een beeld te geven van de verspreiding van het virus in Nederland. Om donors een persoonlijke uitslag te geven is de test echter niet geschikt, omdat er een kans is dat er op individueel niveau een foute uitslag uit komt. 

Het onderzoek zal met regelmaat worden herhaald, zodat goed te volgen is hoe de groepsimmuniteit zich ontwikkelt in ons land. Door gedurende korte tijd alle bloedmonsters uit heel Nederland te testen, wordt er een representatieve steekproef onder Nederlanders van 18-69 jaar verkregen. Zo ontstaat er een beeld hoe breed het coronavirus verspreid is in Nederland en hoe snel we als samenleving immuniteit kunnen opbouwen tegen de ziekte.

Veelgestelde vragen over het coronaonderzoek

Kan ik donor worden om getest te worden?
Donors krijgen geen uitslag van de test. Dit onderzoek dient om groepsimmuniteit te meten.

Waarom krijgen donors niet te horen of ze antistoffen tegen corona hebben?
De test is niet betrouwbaar genoeg om individuele donors de uitslag te geven. De kans dat iemand een foute uitslag krijgt is dan te groot. Wel is de test geschikt om een betrouwbaar beeld te krijgen onder de bevolking.

Als er antistoffen in mijn bloed zitten, ben ik dan besmet geweest met het coronavirus?
Als er antistoffen worden aangemaakt, betekent dat inderdaad dat je het coronavirus in je lichaam gehad hebt. Het is mogelijk dat je dat niet heel erg gemerkt hebt.

Kan ik aangeven dat ik niet wil dat mijn bloed voor deze test gebruikt wordt?
Voor een bloeddonatie beantwoorden donors op een formulier ook de vraag of ze toestemming geven dat een deel van hun bloed beschikbaar wordt gesteld voor medisch-wetenschappelijk onderzoek. Dit onderzoek valt hieronder. Je hebt de mogelijkheid om op het formulier aan te geven dat je niet wil dat je bloed hiervoor wordt ingezet.

Kan mijn bloed patiënten besmetten met corona?
Nee, het is nog nooit aangetoond dat het coronavirus of soortgelijke virussen met een bloedtransfusie wordt overgedragen. Ook als je zonder het te weten besmet bent, kan je bloed geen kwaad voor patiënten.

09 april 2020