Dít is wat sporten met je bloed doet

Topsporters. Vol bewondering kijken we naar hun prestaties. Maar hoe boksen ze het voor elkaar? Dankzij hun bloedsomloop! 

Ook bloed- of plasmadonor worden? Meld je aan en red een leven!

Wat doet sporten eigenlijk met je bloed?

Wanneer je beweegt trekken je spieren samen. Hoe intensiever je beweegt, hoe meer je spieren aan het werk gezet worden. Hiervoor hebben je spieren brandstof nodig. En die wordt geleverd door het bloed. Om de brandstof om te kunnen zetten in energie is zuurstof nodig. Via je longen wordt de zuurstof die je inademt doorgegeven aan het bloed, wat vervolgens door je hart naar je spieren wordt gepompt. 

Betere conditie, meer energie

Hoe meer of intensiever je beweegt, hoe meer brand- en zuurstof je spieren nodig hebben, dus hoe harder je bloedsomloop aan het werk gezet wordt. Regelmatig bewegen zorgt er niet alleen voor dat de aanvoer en opname van brand- en zuurstof in de spieren verbetert, een efficiënte bloedsomloop voorkomt ook dat je aders verstopt raken en zorgt dat je bloeddruk lager wordt. Uiteindelijk zul je merken dat je conditie beter wordt, en je meer energie hebt. Regelmatig sporten vermindert daarnaast de kans op diabetes, verhoogd cholesterol, overgewicht en aderverkalking. 

Sporten en bloed geven

Het is niet verstandig om je zwaar lichamelijk in te spannen meteen na het bloed geven, omdat het even duurt voordat je lichaam hersteld is en nieuw bloed heeft aangemaakt. Licht sporten vóórdat je bloed gaat geven is geen probleem. Sport je op hoog niveau, dan kun je beter een maand voor en na de inspanning geen bloed te doneren omdat dit je herstel- en prestatievermogen kan verminderen. Een voorbeeld van zo’n inspanning is een marathon of Ironman. Een goed alternatief voor bloed doneren kan dan het doneren van plasma zijn, omdat je lichaam daar een stuk sneller van herstelt. 
Interessant feitje: bij je plasmadonatie krijg je je eigen rode bloedcellen terug in je lichaam. Daarom werd plasma geven door de bonden eerder gezien als bloeddoping, en viel het  onder artikel M1 van de dopinglijst. Sinds 1 januari 2024 wordt er op de dopinglijst een uitzondering gemaakt voor het doneren van plasma bij Sanquin. Ook wedstrijdsporters kunnen dus plasmadonor worden.

30 maart 2023