menu

Dít is wat sporten met je bloed doet

7 juli is het zover: onze leeuwinnen in de finale van het Wereldkampioenschap Voetbal. En wij zitten natuurlijk klaar om voor ze te duimen. Maar hoe komen onze sportvrouwen tot deze indrukwekkende resultaten? Hoe komen zij aan de conditie om wekenlang zulke intensieve wedstrijden te spelen, en succesvolle prestaties te leveren? Dat heeft onder andere te maken met hun bloedsomloop. 

Wat doet sporten eigenlijk met je bloed?

Wanneer je beweegt trekken je spieren samen. Hoe intensiever je beweegt, hoe meer je spieren aan het werk gezet worden. Hiervoor hebben je spieren brandstof nodig. En die wordt geleverd door het bloed. Om de brandstof om te kunnen zetten in energie is zuurstof nodig. Via je longen wordt de zuurstof die je inademt doorgegeven aan het bloed, wat vervolgens door je hart naar je spieren wordt gepompt. 

Hoe meer of intensiever je beweegt, hoe meer brand- en zuurstof je spieren nodig hebben, dus hoe harder je bloedsomloop aan het werk gezet wordt. Regelmatig bewegen zorgt er niet alleen voor dat de aanvoer en opname van brand- en zuurstof in de spieren verbetert, een efficiënte bloedsomloop voorkomt ook dat je aders verstopt raken en zorgt dat je bloeddruk lager wordt. Uiteindelijk zul je merken dat je conditie beter wordt, en je meer energie hebt. Regelmatig sporten vermindert daarnaast de kans op diabetes, verhoogd cholesterol, overgewicht en aderverkalking. 

Sporten en bloed geven

Het is niet handig om je zwaar lichamelijk in te spannen meteen na het bloed geven, omdat het even duurt voordat je lichaam hersteld is en nieuw bloed heeft aangemaakt. Sporten vóórdat je bloed gaat geven is geen probleem. Sport je op hoog niveau, dan kun je beter een maand voor en na de inspanning geen bloed te doneren, omdat dit je herstel- en prestatievermogen kan verminderen. Een voorbeeld van zo’n inspanning is een marathon of Ironman. Een goed alternatief voor bloed doneren kan dan het doneren van plasma zijn, omdat je lichaam daar een stuk sneller van herstelt. Misschien een leuke tip voor onze leeuwinnen, als ze straks weer thuis zijn!

Beeld: ANPfoto
 

05 juli 2019