Wereldkankerdag: samen met de donors een betere kans op genezing

Sanquin helpt samen met de donors kankerpatiënten een betere kans op genezing te geven. Met onderzoek, diagnostiek, en heel veel zakken bloed!

Bloeddonors zijn heel belangrijk voor de behandeling van kanker. Daarom staat Sanquin vandaag, op Wereldkankerdag, stil bij deze ziekte. 30% van de gedoneerde  rode bloedcellen, en maar liefst 70% van de bloedplaatjes zijn bestemd voor kankerpatiënten. Dat komt omdat chemotherapie de aanmaak van bloedcellen in het beenmerg remt. Zonder donorbloed doorstaan veel kankerpatiënten hun chemo’s niet. Ook andere soorten bloedcellen worden ingezet bij de strijd tegen kanker. Zoals stamcellen, en in uitzonderlijke gevallen ook witte bloedcellen.

Ook op andere vlakken is Sanquin betrokken bij kanker. Onze Diagnostiekafdeling onderzoekt het beenmerg van leukemiepatiënten en bepaalt om wat voor soort leukemie het gaat. Hier kan de behandeling op worden afgesteld. Sanquin-onderzoekers ontwikkelen nieuwe kankertherapieën, en onderzoeken hoe bestaande immuuntherapieën kunnen worden verbeterd.

Zo onderzoekt professor Timo van den Berg hoe antistoftherapie bij kanker effectiever kan worden ingezet. Met behulp van een KWF-onderzoeksbeurs heeft zijn groep ontdekt hoe tijdens zo’n antistoftherapie bepaalde immuuncellen borstkankercellen vernietigen: ze scheuren de kankercellen beetje bij beetje uit elkaar. Helaas zijn kankercellen in staat zo’n aanval van immuuncellen af te remmen. De groep van van den Berg heeft ontdekt hoe dat precies werkt.  In samenwerking met Sanquin ontwikkelt Synthon Biopharmaceuticals B.V. nu een nieuwe vorm van immuuntherapie om die rem te kunnen blokkeren.    

Video: immuuncellen vernietigen kankercellen

Hanke Matlung, onderzoeker bij van den Berg, bracht in deze video prachtig in beeld hoe immuuncellen kankercellen vernietigen. Zij onderzoekt verder hoe dit gebeurt en hoopt daarbij ook aanknopingspunten voor nieuwe immuuntherapieën te vinden. Haar onderzoek wordt ook door het KWF ondersteund.

04 februari 2019