Bloedgroep 0- het meest gevraagde kerstgeschenk

Sanquin Bloedbank roept donors met bloedgroep 0- (O negatief) op om, als zij recentelijk een oproepkaart hebben ontvangen, de komende twee weken bloed te doneren. Iedereen met de bloedgroep 0- die er over denkt donor te worden, is van harte welkom zich nu als donor aan te melden.

De bloedgroep 0- is bijzonder. Iedereen kan deze ontvangen, ongeacht de eigen bloedgroep. Dat is bij spoedeisende gevallen heel belangrijk, als er op dat moment geen tijd is om de bloedgroep te bepalen.

Sanquin doet deze oproep vanwege een verhoogde vraag naar bloedgroep 0-. Die wordt veroorzaakt door de voorbereidingen van ziekenhuizen, ieder jaar in de periode van Kerst en Oud en Nieuw. Tegelijkertijd verhinderde de sneeuw van de afgelopen week veel donors om te doneren. En met de vakantie voor de deur, waarbij de Kerstdagen èn 1 januari ook nog op werkdagen vallen, verwacht Sanquin minder donors in de komende weken. Sanquin Bloedbank wil met deze oproep verzekeren dat alle patiënten, wanneer nodig, de bloedgroep 0- toegediend kunnen krijgen.

De bloedgroep 0- komt bij ongeveer 7% van de Nederlandse bevolking voor. Vaak delen meerdere familieleden deze bloedgroep.

20 december 2017