Donor deferral management: van uitstel komt afstel?
We onderzochten hoe uitstel invloed heeft op het terugkomen van donoren nadat ze tijdelijk niet konden doneren.
Als donor is het mogelijk dat je een keer wordt uitgesteld als je wilt komen doneren. Bijvoorbeeld omdat je een te lage hemoglobinewaarde hebt, omdat je pasgeleden op reis bent geweest of omdat je recent een tatoeage hebt laten zetten. Een deel van de donors die op de bloedbanklocatie uitgesteld wordt, komt niet meer terug om opnieuw te doneren. Uit ons onderzoek bleek dat vooral nieuwe en gereactiveerde donors vaker niet meer terugkwamen, terwijl zij ook al een groter risico hadden om uitgesteld te worden (Spekman, Van Tilburg & Merz, 2019). In een poging om de uitstel-ervaring minder onprettig te maken (en zo uitval van donors te voorkomen), deden we daarnaast een grootschalig veldonderzoek waarbij we verschillende methodes uitprobeerden om uitgestelde donors te motiveren om terug te komen (Spekman, Van Tilburg, & Merz, 2022).
De resultaten daarvan lieten zien dat het aanbieden van een alternatieve goede daad (zoals een kaartje schrijven voor een patiënt, of het invullen van een vragenlijst om Sanquin meer inzicht in haar donors te geven) niet leidde tot een hogere terugkeer. Tegelijkertijd vonden we wél een hogere terugkeer bij de groep donors die na uitstel een folder kreeg met daarin uitleg over het nut van uitstel voor zowel de patiënt als de donor zelf. Soortgelijke bevindingen komen ook naar voren uit ander onderzoek. Sanquin zou er – met het oog op donorbehoud – dus goed aan doen om meer aandacht te geven aan donors die een uitstel krijgen, vooral als dit uitstel op de bloedbank- locatie plaatsvindt.
Meer weten over dit project en soortgelijke projecten? Bezoek dan eens de Donor Research website: www.donor-research.org