Jij hebt het in je: geef bloed en red levens! 

Jouw bloed is van levensbelang voor duizenden patiënten in Nederland. Met een uurtje van je tijd heb je -per donatie- een enorme impact op hun herstel en/of kwaliteit van leven. Studenten door het hele land hebben zich al aangemeld. Heb jij het ook in je? Meld je nu aan! 

Haal de levensredder in je naar boven

Één op de vier mensen heeft ooit bloed nodig. Meld je nu aan als bloeddonor en red levens van patiënten met bijvoorbeeld kanker of slachtoffers van een verkeersongeval. Per donatie red of verbeter jij wel de levens van drie mensen! 

4 goede redenen om bloeddonor te worden:

 • Levens redden: Één op de vier mensen heeft ooit bloed nodig om te overleven, te herstellen of ziekte te voorkomen. Als bloeddonor heb je een grote impact op het leven van bijvoorbeeld mensen met kanker, slachtoffers van verkeersongelukken en vrouwen én baby’s na een zware bevalling;
 • Persoonlijke voldoening: Bloed of plasma doneren betekent iets goeds doen voor en ander. De wetenschap dat je een positieve impact hebt op het leven van anderen, kan erg bevredigend zijn;
 • Gezondheidscontrole: Als donor krijg je met elke donatie een korte medische keuring. Het is mooi meegenomen dat je als donor regelmatig inzicht krijgt in je eigen gezondheid;
 • Bloedvoorraad op peil houden: In geval van rampen en noodsituaties is er vaak een acute behoefte aan bloed. Door regelmatig bloed te doneren, draag je bij aan de voorraad bloed die beschikbaar is om snel te reageren op noodsituaties en zorg te bieden aan mensen in nood.

 

Bloed doneren kost een paar uur per jaar

 • Je ontvangt een oproep als je bloed nodig is. Hoe vaak je wordt opgeroepen, hangt af van je bloedgroep en de vraag vanuit ziekenhuizen.
 • Mannen mogen tot vijf keer per jaar bloed doneren. Vrouwen maximaal drie keer.
 • Bloed afnemen zelf duurt 10 minuten. Tijdens je afspraak worden ook medische vragen gesteld en wordt een medische keuring gedaan. Na afloop eet en drink je iets in het donorcafé. Binnen een uurtje sta je weer buiten.

Donor Anoek:

“Ik werk en studeer, dus er blijft weinig tijd over voor vrijwilligerswerk. Bloed geven kost me hooguit een paar uur per jaar, terwijl ik daarmee wel levens red.”

Meestgestelde vragen

 • Mag ik doneren als ik in het buitenland ben geweest?

  Je kunt in het buitenland een infectieziekte hebben opgelopen. Daarom is er een wachtperiode waarin je even niet mag doneren. Afhankelijk van waar je op reis bent geweest, kan de wachtperiode oplopen tot 6 maanden. Doe de donatiecheck om te zien of je moet wachten met doneren.

  Als je tussen 1 januari 1980 en 31 december 1996 in totaal zes maanden of langer in het Verenigd Koninkrijk (Engeland, Wales, Schotland, Noord-Ierland, Kanaaleilanden, Eiland Man) hebt verbleven, kun je geen bloed- of plasmadonor zijn. Dit in verband met de ziekte Creutzfeldt-Jakob.

 • Kan ik sporten voor of na het doneren?

  Licht sporten (bijvoorbeeld wandelen, rustig fietsen en yoga) voorafgaand aan het doneren is geen bezwaar, maar zorg wel dat je extra goed drinkt na het sporten. Intensief sporten (bijvoorbeeld voetballen, hardlopen en wielrennen) vóór donatie en sporten in het algemeen in de 12 uur na het geven van bloed of plasma wordt afgeraden. Je kunt na een donatie namelijk bij lichamelijke inspanning last krijgen van duizeligheid of flauwvallen.

  Vermijd op de dag van donatie om kracht te zetten met de arm waarin geprikt is. Het wondje van de naald kan namelijk weer open gaan, waardoor je een nabloeding of een (soms pijnlijke) blauwe plek kunt krijgen.

  Een bloeddonatie kan invloed hebben op de sportprestaties. Door een donatie daalt het hemoglobinegehalte. Hemoglobine (Hb) is belangrijk voor het zuurstoftransport naar onder andere je spieren. Veel personen merken na donatie geen verschil in hun sportprestaties. Het verschil in inspanningsvermogen kan wel merkbaar zijn wanneer je topsport of duursport beoefent en een grote inspanning gaat doen (bijvoorbeeld een marathon of wedstrijd). Het is dan verstandig om geen bloed te geven in de maand ervoor. Je hemoglobinegehalte heeft namelijk een aantal weken nodig om op het oude niveau te komen. Ook in de eerste maand ná een forse inspanning, zoals een marathon of wandelvierdaagse, kan je Hb-gehalte door de inspanning iets verlaagd zijn en wordt het geven van bloed afgeraden.

  Het geven van plasma zou voor het Hb-gehalte een goed alternatief kunnen zijn, omdat je bij een plasmadonatie de rode bloedcellen terugkrijgt en daardoor het Hb-gehalte bij een plasmadonatie nauwelijks daalt. Maar ook bij plasmadonatie gelden bovenstaande adviezen over het vochtverlies.

 • Mag ik doneren als ik ongesteld ben?

  Ja, je kunt bloed of plasma bij ons doneren als je ongesteld bent. Kijk wel even of je je fit genoeg voelt, anders is het fijner om te wachten tot je menstruatie voorbij is. Doneren als je ongesteld bent kan namelijk zorgen voor duizeligheid, omdat je al bloed verliest door je menstruatie.

 • Mag ik doneren als ik rook?

  Ja. We raden wel aan om na de donatie een half uur te wachten met roken, omdat je anders duizelig kunt worden.

 • Mag ik doneren als ik alcohol drink?

  Ja, je mag doneren zodra je weer nuchter bent. Drink geen alcohol in de eerste paar uur na je donatie. Je kunt anders duizelig worden. Heb je een alcoholverslaving? Dan mag je geen donor worden.

 • Mag ik doneren na het gebruik van drugs?

  Als je cocaïne hebt gesnoven, moet je 4 maanden wachten met doneren. Bij andere drugs mag je doneren zodra je weer nuchter en fit bent. Als je drugsverslaafd bent of ooit drugs hebt gespoten, mag je helaas geen donor worden, omdat dit een gevaar vormt voor de veiligheid van de patiënt.

 • Mag ik doneren als ik een piercing heb (laten zetten)?

  Je mag vier maanden na de ingreep bloed of plasma doneren. Dit uitstel geldt niet als het sieraad er direct in is geschoten, zoals bij de oorlel meestal het geval is.

 • Mag ik doneren na het zetten van een tatoeage?

  Je mag bloed of plasma geven vanaf vier maanden na het plaatsen (of laten bijwerken) van een tatoeage. Verwijderen van een tatoeage door middel van operatie of laserbehandeling is geen bezwaar als de wond genezen is.

 • Hoe zit het met doneren en seks & soa's?

  Wil je bloed of plasma doneren? Fantastisch! Het is alleen wel belangrijk dat er in jouw bloed geen infectieziekte zit. Anders is het niet veilig voor de gezondheid van de patiënt die jouw bloed ontvangt. Als je seks hebt gehad, kun je een bloedoverdraagbare infectieziekte hebben opgelopen. Daarom zijn we extra voorzichtig en hebben we regels opgesteld. 

  Jouw bloed wordt met de medische keuring op je eerste afspraak getest op deze infectieziekten: Hepatitis B, Hepatitis C, Hepatitis E, Syfilis, HIV, HTLV-I/II. Als uit de bloedtest blijkt dat je besmet bent met een infectieziekte, dan hoor je dat van ons. Je kunt dan nooit meer of tijdelijk geen bloed doneren, afhankelijk van of de infectieziekte uit je bloed verdwijnt.

  Heb je een soa (seksueel overdraagbare aandoening) opgelopen, seksueel contact gehad met iemand die een soa heeft of twijfel je hierover? Neem dan contact met ons op via 088-7308686.

  Meer weten: lees dat op deze pagina.

Bekijk alle veelgestelde vragen arrow_forward

Word donor in 3 stappen

Wil jij samen met bijna 400.000 andere donors levens redden? We kunnen niet wachten.

1. Online aanmelden
Meld je online aan in 5 minuten en maak een afspraak bij jou in de buurt.

2. Medische check
Bij de eerste afspraak onderzoeken we in een uur je Hb-waarde en bloeddruk. Ook nemen we bloed af om te testen op infectieziekten en om je bloedgroep te bepalen. Je doneert niet.

3. Eerste oproep
Als uit de test blijkt dat je bloed kunt geven, mag de vlag uit. Je bent officieel donor! Zodra je bloed nodig is, ontvang je een oproep voor je eerste donatie.

Nog vragen?

Neem telefonisch contact met ons op via 088-730 8686. We staan voor je klaar.