Ook bloed- of plasmadonor worden? Meld je aan en red een leven!
Het viel Vera en haar man Georg op dat sinds zij kinderen hadden, Vera veel vaker ziek was en bovendien moeilijk herstelde. Verder onderzoek bracht haar afweerstoornis aan het licht. Dankzij een geneesmiddel uit donorplasma is haar weerstand versterkt.
‘De wandelende zeehond’ werd Vera door haar collega’s met een knipoog genoemd, omdat ze zo vaak een blafhoest had. “Als de -r in de maand zat, had ik standaard een luchtweginfectie”, vertelt Vera. “Ik heb ook astma, dus dacht: het hoort erbij. Antibiotica nemen en doorgaan.” Maar nadat ze een tweeling kreeg in 2016, werd ze steeds vaker ziek. Vera: “Met jonge kinderen kom je natuurlijk veel meer in aanraking met allerlei verkoudheidsvirussen. Ik hoestte heel veel, had regelmatig koortsaanvallen, sliep heel slecht en herstelde maar niet. Ik weet nog dat ik in tien maanden tijd zeven antibiotica- en twee prednisonkuren had gehad en tien kilo was afgevallen. Dat was wel extreem.”
Immuundeficiëntie
Een immunoloog in het ziekenhuis lichtte haar in 2019 volledig door. “Ik bleek drie gebroken ribben te hebben”, vertelt Vera. “Die had ik zelf kapot gehoest. De arts stelde vast dat ik een gecombineerde immuundeficiëntie heb: ik maak heel slecht antistoffen aan die virussen en bacteriën in mijn lichaam moeten bestrijden. Bovendien werkt mijn ‘afweergeheugen’ niet goed. Mijn immuunsysteem herkent het niet als eenzelfde virus voor de tweede keer aanvalt en moet dan opnieuw uitvinden wat te doen. Waarschijnlijk ben ik hiermee geboren, maar ze weten niet of het erfelijk is.”
“Toen mijn kinderen jong waren, was ik vaak zo verschrikkelijk ziek dat ik niet goed voor ze kon zorgen”
Thuis inpluggen
Vera kreeg direct een infuus met antistoffen uit donorplasma toegediend om haar weerstand sterker te maken. “De eerste paar keer gaven ze me kleine beetjes, om te zien hoe ik zou reageren. Dat ging gelukkig heel goed. Iemand van de thuiszorg leerde me vervolgens hoe ik mezelf thuis kon aanprikken voor een infuus. En sindsdien doe ik het zelf. Als ik de kinderen ’s avonds op bed heb gelegd, ‘plug’ ik mezelf in. Anderhalf uur later ben ik weer voor vier weken klaar. Ik ben inmiddels vijf jaar verder en het is een vaste routine geworden. Vermoedelijk zal ik dit mijn leven lang moeten blijven doen.”
Frustrerend
Dankzij het plasmageneesmiddel is Vera veel minder vaak ziek. “Ik krijg nog wel vaker dan de gemiddelde mens luchtweginfecties, maar ze zijn niet meer zo heftig en ik herstel veel sneller. Ik heb ook niet meer zulke enorme hoestbuien dat ik er niet van kan slapen. Afgelopen winter had ik maar twee antibioticakuren nodig. Nou, dat is voor mij prima te doen.”
Een betere gezondheid betekent voor Vera ook meer energie. “Toen mijn kinderen jong waren, was ik vaak zo verschrikkelijk ziek dat ik niet goed voor ze kon zorgen. Dat voelde heel frustrerend. Mijn man heeft in die periode het grootste deel van de zorg op zich genomen, daar ben ik hem heel dankbaar voor.”
“Ik vind het een heel mooi idee dat er mensen zijn die hun bloed en plasma doneren”
Concreet beeld
Wie ze ook heel dankbaar is, zijn plasmadonors. “Dankzij hen kan ik er weer voor mijn gezin zijn. Ik vind het een heel mooi idee dat er mensen zijn die hun bloed en plasma doneren. Ik stond er vroeger nooit bij stil, omdat ik het zelf niet nodig had. Ik wilde me lang geleden wel een keer aanmelden als stamceldonor, maar dat kon niet omdat ik astma heb. Mijn man was wel een tijd plasmadonor, hij is inmiddels om medische redenen gestopt. Maar hij doneerde nog in de tijd dat ik begon met mijn infusen met plasmageneesmiddel. Dat vond hij fijn om te weten: dat zijn donaties dus werden gebruikt voor mensen zoals ik. Hij had een concreet beeld bij hem thuis op de bank waarom donors belangrijk zijn.”