Suzanne: "De donor heeft een speciaal plekje in mijn hart"

Suzanne Vinken (46) heeft hypogammaglobulinemie en is afhankelijk van plasmageneesmiddelen. "Een tijdje terug kreeg ik mijn tweehonderdste infuus, dat heb ik natuurlijk uitgebreid gevierd. Ik kón dat vieren dankzij de bloed- en plasmadonors".

Ook bloed- of plasmadonor worden? Meld je aan en red een leven!

“Tijdens een vakantie in China liep ik een virus op. Terug in Nederland kreeg ik de ene longontsteking na de andere, meer dan 22 in drie jaar tijd. In 2012 werd duidelijk dat ik een afweerstoornis heb: hypogammaglobulinemie. Een mooi scrabblewoord! Het komt erop neer dat ik een tekort aan de afweerstof IgG heb, waardoor ik zo vaak ziek en moe ben. Dat verklaart ook de vele infecties, oor- en holteontstekingen die ik als kind al had."

Afweerstoffen van donors

"Ik ben hierdoor afhankelijk van geneesmiddelen uit plasma. Elke week komt een verpleegkundige van de ThuisService Immunoglobuline bij mij thuis om een infuus met afweerstoffen van donors aan te leggen.

Ik blijf wel extra vatbaar; laatst heb ik het jubileum van mijn dertigste longontsteking gehad. Zonder plasmageneesmiddel zou mijn leven compleet in het teken staan van ziek zijn en zou ik steeds verder achteruit gaan. Vanwege de gift van donors, kan ik met een beetje planning en beleid, alles doen wat ik leuk vind."

Coronaperiode

"Ik heb veel interesses en ben in de coronaperiode een moestuin en kruidentuin gestart. Je moet jezelf steeds opnieuw blijven uitvinden en zorgen voor ontspanning en plezier. Je hoeft niet in een hoekje te gaan zitten, zelfs tijdens infusen kook of bbq ik, of hang gordijnen op. Ik geniet elke dag! Je eigen slingers ophangen noem ik dat.

Een tijdje terug kreeg ik mijn tweehonderdste infuus, dat heb ik natuurlijk uitgebreid gevierd. Ik kón dat vieren dankzij de bloed- en plasmadonors. De donor heeft een speciaal plekje in mijn hart. Als je bedenkt dat een donor plasma geeft, daar de afweerstoffen uit worden gehaald, die worden gebundeld van wel duizend donors en dat dat in mijn infuus gaat. . . Ik vind dat magisch!”

05 juli 2021