menu
Menu
close

Suzanne: "De donor heeft een speciaal plekje in mijn hart"

Suzanne Vinken (45) heeft hypogammaglobulinemie en is afhankelijk van plasmageneesmiddelen. "Binnenkort krijg ik mijn tweehonderdste infuus. Dat ga ik echt vieren. Ik kán dat vieren dankzij de bloed- en plasmadonors."

Ook bloed- of plasmadonor worden? Meld je aan en red een leven!

“Tijdens een vakantie in China liep ik een virus op. Terug in Nederland kreeg ik de ene longontsteking na de andere, meer dan 22 in drie jaar tijd. In 2012 werd duidelijk dat ik een afweerstoornis heb: hypogammaglobulinemie. Een mooi scrabblewoord! Het komt erop neer dat ik een tekort aan de afweerstof IgG heb, waardoor ik zo vaak ziek en moe ben. Dat verklaart ook de vele infecties, oor- en holteontstekingen die ik als kind al had.

Ik ben hierdoor afhankelijk van geneesmiddelen uit plasma. Elke week komt een verpleegkundige van de ThuisService Immunoglobuline bij mij thuis om een infuus met afweerstoffen van donors aan te leggen."

Ik blijf wel extra vatbaar; laatst heb ik het jubileum van mijn dertigste longontsteking gehad. Zonder plasmageneesmiddel zou mijn leven compleet in het teken staan van ziek zijn en zou ik steeds verder achteruit gaan. Nu lukt het me een volwaardig leven te leiden.

Ik geniet van mijn hond en papegaai en heb een rijk familie- en sociaal leven. Ik kook graag, schrijf een blog voor de Berner Sennenvereniging, ga lekker wandelen in het nationaal park de Meinweg of in de Ardennen. Ik probeer het leven te vieren; je moet je eigen slingers ophangen.

Binnenkort krijg ik mijn tweehonderdste infuus. Dat ga ik echt vieren. Ik kán dat vieren dankzij de bloed- en plasmadonors. De donor heeft een speciaal plekje in mijn hart. Als je bedenkt dat een donor plasma geeft, daar de afweerstoffen uit worden gehaald, die worden gebundeld van wel duizend donors en dat dat in mijn infuus gaat. . . Ik vind dat magisch!”