Lisanne: “Donors zijn de échte superhelden!”

Lisanne krijgt vanwege haar afweerstoornis elke 3 weken antistoffen afkomstig uit donorplasma. 

Bij superhelden denken de meeste mensen aan figuren als Superman en Wonder Woman. Maar niet Lisanne (42), voor haar zijn de échte superhelden alle donors. “Ze mogen dan geen cape dragen, maar ze hebben superkrachten waar Batman stikjaloers op zou zijn! Ik krijg vanwege mijn afweerstoornis elke 3 weken een infuus met immunoglobulinen, antistoffen afkomstig uit donorplasma. Daardoor kan ik een fijn leven leiden, en daar ben ik ontzettend dankbaar voor.”  

Ook bloed- of plasmadonor worden? Meld je aan en red een leven!

Al vanaf haar geboorte kampt Lisanne met een slechte afweer, waardoor ze heel snel ziek wordt. “Als kind zat ik meer ziek thuis dan op school. Ik heb CVID, wat staat voor common variable immunodeficiency disorder. Ik heb te weinig antistoffen, immunoglobulinen genaamd, die ervoor zorgen dat je lichaam schadelijke indringers zoals virussen en bacteriën goed bestrijdt. Een simpele neusverkoudheid kan bij mij daardoor al snel uitlopen op een longontsteking.” 

“Ik heb uitgerekend dat ik inmiddels 520 infusen heb ontvangen” 

Leuke dingen doen 

Lisannes afweerstoornis werd de eerste jaren van haar leven vooral behandeld met heel hoge doses antibiotica. Vanaf haar 12de ontvangt ze iedere drie weken een infuus met immunoglobulinen afkomstig uit donorplasma. Dat helpt haar eigen afweer, waardoor ze minder vaak ziek is. Lisanne: “Er ging een wereld voor me open toen ik met de infusen begon. Opeens had ik veel meer energie; ik kon het leven van een normale 12-jarige leiden en naar leuke dingen gaan zoals kinderfeestjes.” 

Thuis op de bank 

Tot haar 18de moest ze voor de infusen steeds een hele dag in het ziekenhuis doorbrengen. “Mijn moeder en ik maakten er dan echt een feestje van, met lekkere broodjes en spelletjes en films kijken. Vanaf mijn 19de ontvang ik de infusen thuis. Aanvankelijk kwam een verpleegster langs om ze bij mij aan te leggen. Om meer vrijheid te hebben in het tijdstip, doet mijn man het tegenwoordig. Dat is fijn, want ik vind het nogal spannend om mezelf aan te prikken. Door een meer geconcentreerde samenstelling van het geneesmiddel hoef ik ook niet meer de hele dag aan het infuus. Met een paar uurtjes is het klaar. Ik lig dan op de bank films te kijken.” 

520 infusen 

Direct na een infuus met immunoglobulinen barst Lisanne van de energie. In de loop van de 3 weken sijpelt dat weer weg. “Ik houd daar rekening mee in mijn agenda; aan het eind van de 3 weken plan ik niet te veel.” Ze heeft uitgerekend dat ze sinds ze 30 jaar geleden begon, ongeveer 520 infusen heeft ontvangen. “Ongelooflijk hè? Dat zijn heel wat donaties geweest. En ik zal door moeten blijven gaan, want er bestaat nog geen wonderpilletje dat ik kan innemen. Ik blijf afhankelijk van donors. Daarom ben ik ze ook súper dankbaar.” 

“Ik ben superblij met hoe mijn leven nu verloopt” 

Meer vertrouwen 

Door haar verhaal te delen, hoopt Lisanne anderen te inspireren om zich aan te melden als donor. “Ik heb heel lang verbloemd voor de buitenwereld dat ik een chronische ziekte heb. Ik omzeilde vaak waarom ik iets niet kon of niet mee kon gaan. Ik durfde ook nooit verre reizen te maken uit angst dat ik ziek zou worden. Om diezelfde reden bleef ik in loondienst werken terwijl ik eigenlijk voor mezelf wilde beginnen. Want wat als ik dan heel ziek zou worden? Maar door erover te praten heb ik mijn ziekte leren accepteren. Ik heb ook meer vertrouwen in mijn lichaam gekregen.

Ik heb een aantal reizen naar onder andere Azië gemaakt en dat is goed gegaan. En 2 jaar geleden heb ik mijn droom gerealiseerd om online ondernemer te worden: ik heb nu een bedrijf waarmee ik mensen leer investeren in crypto currency en NFT’s. Natuurlijk zit het af en toe nog wel eens tegen qua gezondheid en energie, maar ik kijk vooral naar wat er wél kan. Ik kan als eigen baas overal mijn werkplek kiezen en laat me niet meer beperken. Ik ben superblij met hoe mijn leven nu verloopt, en dat komt echt dankzij de infusen met antistoffen uit donorplasma.” 

18 januari 2024