Johan: "Donors geven me de energie om te leven"

Johan heeft sinds 2006 de ziekte chronische inflammatoire demyeliniserende polyneuropathie (CIDP), waarvoor hij elke vier weken via een infuus immunoglobuline krijgt toegediend. Dit is een medicijn dat wordt gemaakt uit plasma. “Ik ben donors ongelooflijk dankbaar en wil ze vertellen hoe hard hun donatie nodig is. Vaak beseffen ze niet wat voor impact hun gift heeft.”

Ook bloeddonor worden? Meld je aan en red een leven! Wil je liever plasma geven? Stap dan nu over!

“Het begon allemaal na een periode vol verkoudheid, griep en longontstekingen", aldus Johan. "Tijdens een wandeling zakte ik opeens door mijn benen. Mijn gezondheid ging vervolgens razendsnel bergafwaarts. In het ziekenhuis volgde een reeks neurologische tests en werd er CIDP gediagnosticeerd, een spierziekte die leidt tot verlammingsverschijnselen in armen en benen. Mijn wereld stortte in toen ik het hoorde, maar gelukkig bestaat er immunoglobuline. Hiermee voel ik letterlijk de energie terugstromen in mijn lichaam.”

Koninklijk Paleis

Johan was ooit als hofmeester gedetacheerd bij de Koninklijke Marine en heeft aansluitend 38 jaar lang als lakei het Koninklijk Huis gediend, totdat hij in 2015 volledig werd afgekeurd. Johan: “Door krachtverlies en vermoeidheid liet ik dingen uit mijn handen vallen en dat is in de bediening niet zo handig. Toen hebben we helaas moeten besluiten om mij af te keuren. Ik mis het werk nog altijd. Geen dag is er hetzelfde geweest. Naast de dagelijkse dingen zoals ontbijt, lunch en diner waren we ook verantwoordelijk voor het ontvangen en verzorgen van de gasten. Daarnaast had je de staatsbezoeken, Prinsjesdag, huwelijken en andere evenementen. Ik was overal bij.”

Genieten

Toch geniet Johan nog steeds van alle momenten in het leven. “Klopt, ik ben blij met de dingen die ik nog kan doen. Daar geniet ik van. Neem nou bijvoorbeeld autorijden. Ik pak bijna nooit een snelweg, maar rijd zoveel mogelijk binnendoor om te genieten van de natuur en alles wat er te zien is.”

07 juli 2021