menu

René: “Doneren kost je maar een uur en is een fluitje van een cent”

René Brinkman doneerde al meer dan 10 keer anti-COVID-19-plasma. Door zijn verhaal te vertellen hoopt hij meer mensen over te streep te trekken: “Er zijn nog een hoop donors nodig, Dus ik zou zeggen…heb je corona gehad? Meld je aan!”

Nog geen donor? Meld je aan!

René Brinkman (57) uit Nijverdal bereikte een mijlpaal. Hij is de eerste donor in Nederland die op 15 juli voor de 10e keer anti-COVID-19-plasma heeft gedoneerd. Op 5 augustus zelfs voor de 11e keer en de 12e keer komt eraan. “Ik hoop wel dat ik niet de laatste ben” zegt René. “Ik ben blij dat ik wat kan doen en hopelijk melden zich weer een paar donors aan als ze dit stukje lezen. Het is afwachten, maar ik hoop het wel want er zijn nog een hoop donors nodig. Dus ik zou zeggen…heb je corona gehad? Meld je aan!”

“COVID-19 gehad? Meld je aan”

René hoorde op 6 maart dat hij COVID-19 had. “Mijn vrouw heeft me aangestoken” vertelt hij. “Ze is op haar werk besmet door een college die in Noord-Brabant carnaval had gevierd. Er zijn toen acht mensen binnen haar bedrijf ziek geworden. We hebben de GGD toen gebeld en zij hebben ons getest. Dat was positief en vervolgens hebben we 14 dagen in quarantaine gezeten.”

“Je moet je er een beetje doorheen slepen”

Geschrokken was René niet van de uitslag. “Iedereen kan het krijgen, dus waarom ik niet? Daar kun je weinig aan veranderen. Gewoon rustig blijven en zorgen dat je goed drinkt. Bovendien kun je ook niet veel. Je bent moe en alles doet je zeer. Je kunt niet zitten en niet liggen. Je moet jezelf er maar een beetje doorheen slepen. Beetje paracetamol slikken voor de pijn. Al met al zijn we er goed doorgekomen. Soms ben ik nog een beetje moe, maar dat gaat ook weer een stuk beter. Na de quarantaine ben ik weer halve dagen gaan werken. In die tijd kreeg ik een telefoontje van Sanquin met de vraag of ik anti-COVID-19-plasmadonor wilde worden. Daar hoefde ik niet lang over na te denken. Natuurlijk wilde ik dat! Om andere mensen te helpen, geef ik graag mijn antistoffen.”

“Plasma geven is een fluitje van een cent”

René was vroeger donor maar kreeg trombose en mocht niet meer geven. “Gelukkig mag dat nu wel weer.” zegt hij. “Ik heb ook weinig last van al die donaties moet ik zeggen. Het gaat me heel goed af. Ik ben niet misselijk of zo, helemaal niks. Het zou mooi zijn als iedereen die corona heeft gehad plasma zou gaan geven. Je doet het om elkaar te helpen. En als je het zelf nodig hebt wil je het ook hebben, toch? Zo zie ik het een beetje.”

“Als je het zelf nodig hebt, wil je het toch ook?”

René blijft donor, ook als hij geen antistoffen meer heeft want dat houdt een keer op. “Plasma is sowieso broodnodig dus ga ik er mooi mee verder. Ik doneer in Zwolle en dat is vanuit Nijverdal prima te doen. Eén rechte weg, muziekje op en je bent er al. Vind ik helemaal niet erg en heb ik er graag voor over. Het kost je maar een uurtje en anders lig je toch maar op de bank” lacht hij.

Meld je aan, je bent nodig!

Heb je COVID-19 gehad? Dan kunnen de antistoffen tegen COVID-19 in je plasma andere patiënten helpen bij het opruimen van het virus. Ze worden gebruikt voor de bereiding van een plasmageneesmiddel dat kan voorkomen dat mensen ernstig ziek worden. Ook kan het preventief worden gegeven aan kwetsbare mensen...

Meld je ook aan als anti-COVID-19-plasmadonor!

05 juli 2021