Grootscheepse bloeddonatie Ahmadiyya Moslim Gemeenschap

Op 14 augustus komen 100 jongeren uit de Ahmadiyya Moslim Gemeenschap bijeen bij de Baitul Afiyat Moskee in Almere. Daar worden zij voor het eerst gekeurd als plasmadonor bij Sanquin Bloedbank. Speciaal voor deze gelegenheid rijdt Sanquin met de Bloedbank op wielen, een mobiele bloedbank met zes donatiestoelen, hiervoor naar de moskee.

Usman Ahmed (39), werktuigbouwkundig ingenieur en tevens gedreven voorzitter van de landelijke Ahmadiyya moslimjongerenvereniging sloeg de handen ineen met Sanquin voor een donoractie. “Onze Khalifa Zijne Heiligheid Mirza Masroor leert ons om actief deel te nemen aan de samenleving en hulp te bieden waar nodig; ook om donorprojecten op te starten. Als jongerenorganisatie houden wij blood drives en doneren wij duizenden liters bloed over de gehele wereld. We zijn blij dat dit nu ook in Nederland is gelukt en dat Sanquin deze samenwerking met ons aangaat.”

De eerste stap is om de nieuwe donors te keuren, zodat zeker is dat hun plasmadonatie geen risico brengt voor de donor of de patiënt. Als na vandaag de deelnemende jongeren worden goedgekeurd, zullen zij -verdeeld in groepen- elke twee maanden op verschillende bloedbanken in Nederland plasma doneren.

Plasmageneesmiddelen

Plasma doneren is van belang, maar niet zo bekend, meent de woordvoerder van Sanquin Merlijn van Hasselt: “Plasma is de vloeistof van je bloed. Hier drijven de rode bloedcellen en bloedplaatjes in. Maar ook verschillende stoffen die belangrijke functies van het lichaam besturen, zoals afweer en bloedstolling. Als plasmadonor behoud je je eigen bloedcellen, en doneer je juist die belangrijke stoffen om patiënten met vaak chronische aandoeningen te helpen”, licht Van Hasselt toe. “Die stoffen worden verwerkt tot plasmageneesmiddelen.”

En daar is veel vraag naar. Die alleen kan worden ingevuld als er voldoende donors zijn. Van Hasselt: “De vraag naar die geneesmiddelen stijgt tot wel 7% per jaar, omdat steeds meer aandoeningen daar mee behandeld kunnen worden. Een grootschalige actie als deze is heel zeldzaam, en daarmee heel bijzonder. Het is voor het eerst dat zo’n grote groep in groepsverband wordt gekeurd en gaat doneren. Daar zijn we heel blij mee, meer plasmadonors zijn altijd welkom!”.

14 augustus 2021