Getouwtrek rond avondklok; Bloedbank past openingstijden deze week niet aan

Er is een verwarrende situatie ontstaan rondom de avondklok: wel of geen opheffing ervan? Sanquin Bloedbank heeft besloten om haar eerder gewijzigde openingstijden deze week niet te veranderen.

Sinds de avondklok een feit is (zaterdag 23 januari), hanteert Sanquin Bloedbank gewijzigde openingstijden voor donors, die als groep geen uitzondering vormen op de avondklok-regels, opgesteld door de Rijksoverheid. Plasmadonors kunnen binnen de avondklok-regels tot en met 19:00 uur een afspraak maken en bloeddonors kunnen tot en met 19:30 uur een bloedbank binnen lopen.

Rust in de tent voor donors

Ondanks het getouwtrek in de rechtbank in Den Haag rondom de avondklok, heeft de Bloedbank ervoor gekozen om deze week geen nieuwe veranderingen op de eerder gewijzigde openingstijden toe te passen. Rust in de tent voor donors en voor het Sanquin-personeel, is de strategie van de Bloedbank. Conclusie: de Bloedbank blijft deze week (17, 18 en 19 februari) de gewijzigde avondklok-openingstijden hanteren. Daar zijn twee belangrijke redenen voor, legt Bloedbank-directeur Donorzaken Peter Verheggen uit.

“Op korte termijn is het voor de Bloedbank lastig om de openingstijden aan te passen. Zowel organisatorisch, als ook voor de donor. Het is heel verwarrend. Daarnaast weten we op dit moment niet of de opheffing permanent van aard is of met de aankondiging van een hoger beroep slechts voor een paar dagen geldt. Openingstijden voortdurend aanpassen, dat willen we ons personeel en onze donors niet aan doen. We wachten het deze week even rustig af.”

Volgende week normale openingstijden

Mocht de opheffing van de avondklok (na hoger beroep van de Nederlandse Staat) echt van kracht worden, dan past de Bloedbank per volgende week (vanaf maandag 22 februari) haar openingstijden aan. De Bloedbank zal dan op de vaste locaties de standaard openingstijden weer in ere herstellen en bovendien de agenda’s voor plasmadonors en keuringsafspraken weer openzetten voor de latere, populaire uurtjes.

Op de mobiele locaties zullen de gewijzigde openingstijden (ongeacht de uitkomst van een hoger beroep) blijven gelden tot en met 2 maart. Veel donors hebben op deze plekken de (gewijzigde) datumprikker (agenda voor donors) al ingevuld en rekening gehouden met de gewijzigde openingstijden.      

Op woensdag 3 maart zal de Bloedbank voor alle donors op de oude, vertrouwde tijden weer open zijn. In de huidige zienswijze van het demissionaire kabinet wordt de avondklok dan echt opgeheven.

Wil je meer weten over doneren in coronatijd? Alle informatie vind je hier.

17 februari 2021