Waarom kankerpatiënten zoveel hebben aan jouw bloed

Een groot deel van het donorbloed gaat naar kankerpatiënten. Zonder donorbloed zouden veel van hen de chemo niet kunnen doorstaan. Voor hen is bloed dus van levensbelang.

Nog geen bloeddonor? Meld je aan en red een leven!

Van de gedoneerde bloedplaatjes is 70 procent bestemd voor kankerpatiënten. En ook nog eens 30 procent van de rode bloedcellen. Waarom? Omdat chemotherapie de aanmaak van bloedcellen in het beenmerg remt, wat weer kan leiden tot allerlei klachten, zoals bloedarmoede. 
 
Bloedtransfusies bij chemotherapieën zijn niet direct levensreddend, maar ze maken wel een enorm verschil voor het welzijn van patiënten. En wanneer patiënten zich beter voelen, is de kans groter dat ze de chemotherapie kunnen volhouden. Een chemotherapie onderdrukt namelijk niet alleen kankercellen, maar ook gezond weefsel. Dat kan de aanmaak van rode bloedcellen verstoren, met bloedarmoede als gevolg.

Bloedtransfusie voor voldoende zuurstof

De stof hemoglobine in de rode bloedcellen is essentieel voor het vervoeren van zuurstof. Als je minder rode bloedcellen hebt, dan vervoert je lichaam minder zuurstof. Terwijl je spieren en organen dat juist nodig hebben om te functioneren. Met een bloedtransfusie verbeter je het vermogen van je lichaam om zuurstof te vervoeren. Dat helpt om klachten als moeheid, duizeligheid en hoofdpijn te bestrijden.

Patiënten met acute leukemie of beenmergkanker hebben een dubbel probleem, want ze maken door die leukemie al veel te weinig bloedcellen aan. Daar komt dan ook nog eens chemotherapie bovenop. Deze patiënten zijn dus extra afhankelijk van bloedtransfusies.

Transfusie met bloedplaatjes

Hoe werkt zo’n transfusie dan precies? Bij een bloedplaatjestransfusie wordt standaard gebruik gemaakt van een mengsel van plaatjes van vijf donors. Sommige patiënten maken antistoffen aan tegen sommige bloedplaatjes van donors, waardoor de bloedplaatjes van bepaalde donors sneller uit het lichaam verdwijnen. Een speciaal donorbestand biedt hiervoor uitkomst. Sanquin roept de juiste donors op als een patiënt hun plaatjes nodig heeft. 

Voor kankerpatiënten is het dus heel belangrijk dat specifieke donors ook écht langskomen zodra ze worden opgeroepen. Het zou namelijk goed kunnen dat hun bloedplaatjes heel belangrijk zijn voor het welzijn van iemand die op dat moment een chemokuur ondergaat.

23 februari 2021