Volkoren pita met Perzische yoghurt, spinaziedip en kikkererwten

Een gerecht dat je het hele jaar door op tafel zet. Kruidig, verfrissend en boordevol ijzer.
4 personen | minder dan 30 minuten | voorgerecht | 285 kcal
Ingrediënten
- 250 gram kikkererwten (uitlekgewicht, blik)
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 theelepel sumak
- 1 theelepel paprikapoeder
- ¼ theelepel gemalen komijnzaad
- peper
- 150 gram komkommer
- 1 rode ui
- 1 teentje knoflook
- 200 gram spinazie
- 120 ml magere Griekse yoghurt
- 2 theelepels citroensap
- 4 volkoren pitabroodjes
Verder nodig
Bakplaat en bakpapier
Bereiding
- Warm de over voor op 200 °C. Bedek een bakplaat met bakpapier.
- Spoel de kikkererwten in een zeef af en laat ze uitlekken. Dep de kikkererwten goed droog en doe ze in een kom.
- Meng de kikkererwten met de helft van de olie, de sumak, paprikapoeder, komijn en peper. Zorg dat alle kikkererwten goed zijn bedekt met het olie-kruidenmengsel.
- Verdeel de kikkererwten gelijkmatig over de bakplaat en rooster ze 15 minuten. Schep ze een keer om en laat ze nog 5 minuten roosteren tot ze knapperig zijn. Als de kikkererwten beginnen te poppen, kun je er een vel aluminiumfolie overheen leggen.
- Was ondertussen de komkommer. Snijd deze in de lengte doormidden en verwijder de zaadlijst met een theelepel. Snijd de komkommer in kleine blokjes van een ½ cm.
- Pel de ui en de knoflook en snipper fijn.
- Was de spinazie en laat goed uitlekken.
- Fruit de ui en de knoflook in de overige olie. Voeg de spinazie toe en bak een paar minuten totdat de spinazie zacht is.
- Pureer het spinaziemengsel met een staafmixer tot een relatief gladde massa. Laat het verder afkoelen tot kamertemperatuur. Voeg daarna de yoghurt en het citroensap toe.
- Verwarm de pitabroodjes kort in de broodrooster, in een grillpan of in de oven. Verdeel de yoghurt-spinaziedip over de broodjes, evenals de komkommerblokjes en de geroosterde kikkererwten. Serveer direct.
Eet smakelijk!
Wil je meer ijzerrijke recepten?
Harira met kikkererwtenRijstsalade met groente, sinaasappel en cashewnoten
Mandarijnijs met pecannoten8 (smakelijke) tips om je ijzergehalte op peil te houden
Dit is een recept van het Voedingscentrum.