Je kent haar niet, maar ze kan niet zonder jou

Plasma geven

Sanquin zamelt naast bloed ook plasma in. Plasma wordt gebruikt om medicijnen te maken. Het wordt ook direct toegediend aan patiënten die alleen plasma nodig hebben. Je kunt plasmadonor worden als je al bloeddonor bent.

Meld je hier aan

Verschil tussen plasma en bloed geven

Plasma geven verschilt van bloed geven. Het is minder belastend voor je lichaam dan gewone bloeddonatie, omdat je de bloedcellen direct weer terugkrijgt. Je doneert alleen plasma, dat voornamelijk bestaat uit vocht en eiwitten. Je lichaam heeft het niveau van het vocht binnen enkele uren weer op peil, de eiwitten binnen enkele dagen. Bij bloed geven doneer je ook bloedcellen. Het aanmaken van rode bloedcellen door je lichaam duurt langer. Je mag daarom vaker plasma geven dan bloed.

Iedereen kan plasmadonor worden

In principe kan iedere bloeddonor met goede bloedvaten plasmadonor worden , maar heb je een bloedgroep met een negatieve rhesusfactor: A-negatief, B-negatief, AB- negatief of O-negatief dan behouden we je graag als volbloeddonor, om te kunnen blijven voldoen aan de vraag naar bloedproducten van deze bloedgroepen. Als je plasmadonor wordt, kun je geen bloed blijven geven.

Afnamelocaties voor plasma

Je kunt bij de meeste (vaste) afnamelocaties plasma geven. Dit gebeurt altijd op afspraak, zodat je in het algemeen niet hoeft te wachten. Als je zeker wilt weten of het bij jou in de buurt ook kan, kijk dan in de locatiezoeker.

Meer weten? 

Mag ik nu bloed geven?

Doe de donortest