menu

PKD 

PKD is een zeldzame vorm van bloedarmoede. In Nederland zijn er ongeveer 60 PKD-patiënten. Bij PKD werkt de energiecentrale van de rode bloedcellen niet goed. Hierdoor worden deze cellen te snel afgebroken en ontstaat er bloedarmoede. Deze vorm van bloedarmoede heet ook wel hemolytische anemie.

Wat is PKD?

PKD is een ernstige, erfelijke vorm van bloedarmoede. PKD is een afkorting van Pyruvaat Kinase Deficiëntie. Pyruvaat Kinase is de naam van een enzym, en deficiëntie betekent ‘tekort’. Mensen met een tekort aan dit enzym hebben veel te weinig rode bloedcellen in hun bloed. Daarom zijn ze vaak afhankelijk van bloedtransfusies.

Symptomen van PKD

Mensen met PKD kunnen de volgende lichamelijke klachten hebben:

  • Chronische vermoeidheid en groeiachterstand, als gevolg van de bloedarmoede.
  • Langdurige pijn in de spieren en botten. Dat kan komen door een versnelde bloedaanmaak en -afbraak, of door ijzerstapeling, een bijwerking van bloedtransfusies.
  • Verminderde afweer. Vooral kinderen hebben veel last van infecties.
  • Gele huidskleur en geel oogwit. 

Behandeling van PKD en de rol van bloed

PKD is een ernstige bloedziekte. Bloedtransfusies spelen een belangrijke rol in het leven van veel patiënten met PKD. Herhaalde bloedtransfusies geven echter risico op ijzerstapeling, een op een hoping van ijzer. Dit kan je organen aantasten. Daarom is een deel van de behandeling gericht op het voorkomen van ijzerstapeling. 

Soms krijgen patiënten wisseltransfusies, om de giftige stoffen die in het bloed komen bij de afbraak van rode bloedcellen kwijt te raken. 

Als bloeddonor help je onder andere patiënten met PKD. Word bloeddonor en red levens.