menu

Eiwitten in bloed 

Bloed bestaat voor 45% uit bloedcellen en voor 55% uit plasma. In het bloedplasma zitten duizenden verschillende eiwitten, zoals hormonen, antistoffen en ferritine. 

Wat is de functie van eiwit in je bloed?

Eiwitten hebben allerlei verschillende functies in het bloed. Het zijn de bouwstenen van je lichaam en zijn nodig om allerlei processen in je lichaam te laten functioneren. Albumine speelt bijvoorbeeld een belangrijke rol bij het overbrengen van voedingsstoffen en fibrinogeen is belangrijk voor het stollen van je bloed. Of neem het eiwit ferritine, dit eiwit slaat ijzer op in je lichaam. Dit ijzer heeft je lichaam weer nodig om hemoglobine aan te maken - het eiwit dat verantwoordelijk is voor het vervoer van zuurstof.  

Hoeveel eiwit zit er in je bloed?

Gemiddeld ligt het eiwitgehalte in je plasma tussen de 63 en 83 gram per liter. Hoe hoog of laag het eiwit in jouw bloed is, is voor een deel erfelijk bepaald. Maar ook je voeding, een ziekte of een infectie heeft hier invloed op. Soms controleert je arts het eiwitgehalte in je bloed om een bepaalde diagnose te bevestigen of uit te sluiten. Wij controleren ieder jaar het eiwitgehalte in het bloed bij plasmadonors.

Wat als de hoeveelheid eiwitten in je bloed te hoog is?

Als je teveel eiwitten in je bloed (hyperproteïnemie) hebt, dan kan dat verschillende oorzaken hebben. Een te hoog eiwitgehalte veroorzaakt zelf nooit klachten, maar kan een symptoom zijn van een onderliggende ziekte of oorzaak. Bijvoorbeeld uitdroging, een leverziekte, een infectie of andere onderliggende oorzaken. Symptomen als ontstekingen, misselijkheid, diarree, duizeligheid en algemene vermoeidheid kunnen voor je arts reden zijn om je bloed te onderzoeken. Zo kunnen diagnoses bevestigd of uitgesloten worden. 

Wat als de hoeveelheid eiwit in je bloed te laag is?

Als het te laag is, dan kan dat komen door nier-, darm- of leverproblemen. Bij een nier- of darmaandoening lekken de eiwitten uit het bloed weg en gaan via de ontlasting of urine uit je lichaam. Een te lage eiwitwaarde toon je vaak via een urineonderzoek aan, waar de hoeveelheid dan verhoogd is. Soms kan het ook zijn dat je lichaam te weinig eiwitten aanmaakt. Sommige leverziektes zorgen er bijvoorbeeld voor dat de productie van het eiwit albumine verlaagd wordt. 

Eiwitten uit bloed helpen patiënten

Sommige eiwitten kunnen uit je bloedplasma worden gehaald om patiënten te helpen. Deze mensen hebben bijvoorbeeld stollingsfactoren nodig om bloedingen tegen te gaan. Of ze maken niet voldoende antistoffen waardoor ze heel snel infecties oplopen. Met eiwitten uit donorplasma kunnen medicijnen worden gemaakt voor wel 100 verschillende ziekten.
 

Jouw eiwitten maken het verschil

De vraag naar eiwitten uit plasma neemt toe. Daarom zijn plasmadonors steeds harder nodig. Wil jij ook levens redden? Ontdek hoe je plasmadonor kunt worden.