Ga je voor het eerst bloed geven?

Zorg in ieder geval altijd dat je fit en uitgerust bent voordat je bloed gaat geven. Eet en drink van tevoren genoeg, kom niet op een lege maag bloed geven.  Na het bloed geven kun je in de afnamelocatie iets eten en drinken om te voorkomen dat je flauw (duizelig) wordt.

Sport en sauna

Na donatie is het verstandig om de rest van de dag rustig aan te doen. We raden je af om intensief te sporten of zwaar lichamelijk werk te verrichten na bloed geven.
Daarnaast is het verstandig om saunabezoek uit te stellen tot minimaal een dag na bloed geven.

Kleding

Draag geen shirt of trui met te strakke mouwen, zodat het gemakkelijker is om je mouwen op te stropen voor het aanprikken van de ader.

Identificatieplicht

Neem een geldig identificatiebewijs (paspoort, identiteitsbewijs of rijbewijs) mee als je bloed komt geven. Je moet jezelf elke keer identificeren voordat je bloed geeft, anders mag je geen bloed geven.

Oproepkaart

Vergeet je oproepkaart niet mee te nemen als je bloed komt geven. Aan de hand van deze kaart kunnen we je sneller opzoeken in het systeem.

Op vakantie geweest?

Bij een bezoek aan bepaalde landen mag je helaas (tijdelijk) geen bloed geven. Bedenk daarom van te voren welke landen je onlangs hebt bezocht en doe eventueel de donortest om erachter te komen of je mag doneren. 

Medicijnen gebruikt?

Heb je onlangs (nieuwe) medicijnen gekregen? Meld dit dan bij je donatie of bel voordat je langskomt met onze donorinformatielijn (0800-5115) om erachter te komen of je bloed mag geven.

 

Veelgestelde vragen: na donatie

 • Kan ik direct naar huis als ik bloed heb gegeven?

  Ons advies is om na het geven van bloed nog even plaats te nemen aan de koffietafel en iets te eten of te drinken. Je kunt de afnamelocatie verlaten wanneer je je goed voelt.

 • Moet ik na de donatie rekening houden met wat ik eet en drink?

  Drink in de eerste uren na de donatie meer dan je gewend bent, bijvoorbeeld koffie, thee, water, frisdrank of melkproducten. Het gebruik van alcohol en/of drugs direct na de donatie wordt sterk afgeraden. Roken in het eerste half uur na de donatie wordt afgeraden omdat het duizeligheid kan veroorzaken.

 • Kan ik na het geven van bloed gaan sporten?

  Intensief sporten in de eerste uren na het geven van bloed wordt afgeraden. Dat geldt ook voor zonnebaden of saunabezoek. Reden hiervoor is het vochtverlies; door de donatie ben je relatief veel vocht kwijtgeraakt.

 • Moet ik de arm waarin geprikt is ontzien?

  Niet te zwaar belasten is verstandig om een bloeduitstorting en/of een nabloeding te voorkomen. Om dezelfde reden kun je het verband het beste pas na een paar uur verwijderen.

 • Hoe lang moet ik rekening houden met mogelijk flauwvallen?

  Als je een beroep of hobby hebt waarbij flauwvallen een ernstig gevaar kan betekenen voor jezelf of anderen, dan raden we je aan deze activiteit niet binnen twaalf uur na de donatie uit te oefenen. Dus ben je een piloot, duiker, buschauffeur of kraandrijver, neem dan eerst twaalf uur rust voor je weer aan de slag gaat.

Bekijk alle veelgestelde vragen arrow_forward

Sanquin.nl cookie-instellingen

Deze website maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren en het gebruiksgemak te vergroten. Sanquin neemt de bescherming van jouw privacy zeer serieus. Daarom verzamelen we op onze site alleen anonieme gegevens, tenzij jij ons toestemming geeft om ook andere gegevens te verzamelen. Geef hieronder jouw persoonlijke voorkeuren aan.

Functioneel

Marketing

Advertentietracking