Wereld Bloeddonordag

Als datum voor deze 'World Blood Donor Day' is 14 juni gekozen; de verjaardag van Karl Landsteiner, Nobelprijswinnaar en uitvinder van het AB0 bloedgroepsysteem. Tijdens deze dag bedanken we alle bloed- en plasmadonors voor hun belangeloze en levensreddende gift. Wereld Bloeddonordag wordt in heel veel landen over de wereld gevierd. De viering van WBDD gebeurt landelijk, en regionaal op de afnamelocaties die op 14 juni geopend zijn.

Op dit moment hebben 62 landen hun bloedvoorziening gebaseerd op volledige vrijwillige en onbetaalde donaties. In 2002 waren dit er 39.

In lijn met de '2009 Melbourne Declaration', welke landen oproept om 100% vrijwillige en onbetaalde donaties te bereiken voor 2020, heeft WBDD zich ten doel gesteld: 

- Het bewustzijn te vergroten over de vitale rol van bloedtransfusies bij het redden van levens en verbeteren van de gezondheid van miljoenen mensen ieder jaar.

- Meer mensen te motiveren om trouwe donors te worden, om op die manier de bloedvoorziening te kunnen garanderen.

- Donors te erkennen als publieke rolmodellen in de gezondheidszorg; dankzij hun gezonde levensstijl en de keuring die zij krijgen, kunnen zij regelmatig bloed geven.

Sanquin.nl cookie-instellingen

Deze website maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren en het gebruiksgemak te vergroten. Sanquin neemt de bescherming van jouw privacy zeer serieus. Daarom verzamelen we op onze site alleen anonieme gegevens, tenzij jij ons toestemming geeft om ook andere gegevens te verzamelen. Geef hieronder jouw persoonlijke voorkeuren aan.

Functioneel

Marketing

Advertentietracking